Erzincan Valiliği koordinesinde Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yürütülen 2015 Yılı İlk Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı.
Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda Uyuşturucu ile mücadelede Ulusal Eylem Planı doğrultusunda, Erzincan Valiliği bünyesinde “İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu” revize edilerek 2015-2017 yıllarını kapsayacak olan çalışmaların planlanması ve Erzincan’da Uyuşturucu Eylem Planının hazırlanması amacıyla yılın ilk toplantısı gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen toplantıya Koordinasyon Kurulu Başkanı Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Aldemir, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, sivil toplum örgütleri ve kamu, kurum, kuruluş temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşması yapan Erzincan Halk Sağlığı Müdürü Vekili Dr. Taner Kösetürk yaptığı açıklamada şu görüşlerde bulundu; “Çocukların bu maddeyi kullanması olayın ciddiyetini artıyor. Madde bağımlılığı toplumu tehdit eden en önemli halk sağlığı sorunlarında birisidir. Ergenlik dönemindeki çocuklar en önemli risk grubunu oluşturmaktadır. Erken dönemde kullanımın önlenmesi sonraki dönemde kullanımın azalmasını sağlamaktadır. İlk madde kullanımı çoğunlukla ergenlik döneminde başlar ve genellikle madde kullanılmaya başlandıktan sonra iki yıl içerisinde tanı olur” dedi.Erken tanı ve tedavinin başlaması bunun çözümüne yardımcı olmaktadır.” dedi.
Daha sonra ise açıklama yapmak üzere konuşan Koordinasyon Kurulu Başkanı Erzincan Valisi Süleyman Kahraman; “Son yıllarda yapılan araştırmalarda dünyada madde kullanma yaşının giderek düştüğü belirterek bu düşüşün, ergenlik döneminin başladığı zamanlarda arttığı araştırma verileriyle ortaya konulduğunu söyledi.
Kahraman, konuşmasında ergenlik dönemi gibi çalkantılı bir yaş aralığındaki çocukların, yaşamının getirdiği stres ortamının üstesinden gelemeyeceği kadar büyük bir yük olarak gördüklerini kaydederek, “Ailevi sorunlar, bulunduğu çevre ve yanlış model alma gibi faktörlerinde etkisiyle çocuk çıkış yolu aramaktadır. Bu çıkış yolunu da madde kullanımında aramaktadır. Bu arayış neticesinde ergen, bağımlı olduğunu fark etmese de ilerleyen yaşlarda bireyde madde bağımlılığı sorunu ortaya çıkmaktadır. Madde bağımlılığı, sadece bireysel değil aynı zamanda toplumsal bir sorundur.Bu sebeple, özellikle geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı tehdit eden ve onların fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişimini olumsuz etkileyen madde bağımlılığına karşı planlı, etkin ve kararlı bir mücadele şarttır.”
“Bağımlılıkla mücadelenin sadece devlet eliyle gerçekleştirilmesi mücadelede tek başına yeterli olmayabilir. Başta aileler ve öğretmenler olmak üzere toplum olarak madde bağımlılığı ile mücadele de bilinçli olunursa gençliğimizi tehdit eden zararlı alışkanlıkları bertaraf etmeyi başarabiliriz. Bu düşüncelerle Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan ve 2015-2017 yılları arasında saha çalışmalarıyla sürdürülecek olan Erzincan İli Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Bağımlılıkla Mücadele Yerel Eylem Planı’nın başarıyla uygulanmasını dilerim” dedi.
Konuşmaların ardından ise Halk sağlığı Müdürlüğü yetkilileri tarafından gerçekleştirilen sunumda, kurulun işleyişi, çalışma esasları ve ilimizde konuyla ilgili olarak yapılmakta olan çalışmalar konusunda kurul üyeleri bilgilendirildi ve kurul üyelerinin konuyla ilgili bilgi ve görüşlerinin paylaşılmasıyla toplantı sona erdi.