Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından birlik üyelerine süt parası karşılığında Avrupa ülkelerinden ithal edilen gebe simental düve dağıtımı devam ediyor. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülen proje kapsamında, yıl sonuna kadar 148 çiftçiye bin 310 adet hayvan dağıtım işlemi tamamlanacak.

Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteğiyle Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Tarafından et ve süt verimi çok yüksek olan, Avusturya’dan ithal edilen simental cinsi 61 adet gebe düve 6 üreticiye teslim edildi. Avusturya’dan getirilen 61 adet büyükbaş hayvan 6 üreticiye, Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay tarafından dağıtıldı. 2 TIR ile gelen hayvanlar Erzincan hayvan pazarına indirildi. 2 yılı ödemesiz 2 yıl sıfır faiz 6 yılda geri ödemeli kredi ile gelen büyükbaş hayvanlar üreticiye süt karşılığında veriliyor.

Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay, bu dağıtımın Türkiye’nin et ve süt ihtiyacını karşılanmasında önemli adım olduğunu ve üreticinin bu sayede daha fazla para kazanacağını söyledi.

Faruk Günay açıklamasında, “Yurtdışından ithal ettiğimizi hayvanlarımızın 2 TIR’ı daha Erzincan’a intikal etti. Bunlar bakanlığımızın ziraat bankası ile süt karşılığı vermiş olduğu hayvanlardır. 3 ay ile 7 aylık arasındalar. Gebe halde Türkiye’ye geliyorlar. Bizim veriş şartlarımızda maliyeti 3 Bin Euro’ya mal oluyor çiftçilerimize. Bunun 10 Bin TL ziraat bankası, 2 yılı ödemesiz 2 yılı sıfır faiz 6 yılda geri ödemeli kredi veriyor. Arta kalan parayı çiftçi kendi cebinden karşılıyor. Bu hayvanların doğumundan sonra çiftçimiz sütü bize vermek zorundalar. Bu sütlerden her ay hayvan başı 50 TL kesiliyor. Bu kişinin ziraat bankasındaki şahsi hesabında tutuluyor. Ödeme günü geldiğinde bu para ziraat bankası hesabına yatırılıyor. Eksik ya da fazla çıkabiliyor bu açığı da çiftçi kapatıyor. güzel bir proje. Erzincan hayvancılığın gelişmesi için önemli bir adım. Biliyorsunuz ilimizde ki süt günlük 5 tonlardan 80 tonlara kadar vurdu. Toplamda geçen yıl getirdiğimiz hayvanlarla birlikte, şu an 100 tonun üzerine çıkacağız. Bu hayvan postası da 2 Bin 200 tane getireceğimiz teslim edeceğimiz hayvan. Şu an 350 tanesini teslim etmiş olacağız. İkinci postada da 2 Bin 250 tane teslim edilecek. Kura çekimine göre 35. Kişiye teslim etmiş olacağız. Erzincan için hayırlı uğurlu olur inşallah. Biliyorsunuz et ve süt ağırlıklı hayvanlar bu getirdiğimiz hayvanlar. Süt hayvancılığına büyük katkısı olacaktır. Öte yandan et açığımızı da bu şekilde kapatacağız. Çiftçimiz için büyük gelir kaynağı oldu. Hedefimiz Erzincan’ı bir süt şehri yapmak. Amacımız bu. Bu hayvanları Çek cumhuriyeti, Almanya ve Avusturya’dan getiriyoruz. Bu posta ile gelen hayvanlarımız Avusturya’da geldi. Şu an 61 adet geldi 6 çiftçimize teslim edeceğiz. Çiftçilerimize ve Türkiye hayvancılığına hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.