Avrupa Birliği, 6,8 kilometrekarelik bölgenin birlik ile bundan sonraki ilişkilerinde İspanya'ya veto hakkı verilmesini savununca İngiltere ve Cebelitarık'tan tepkiler yükseldi.
Dün öğleden sonra İspanyol gemisinin, kara sularına "kanunsuz şekilde girdiğini" bildirilen Cebelitarık hükümeti, sosyal medya üzerinden de geminin görüntüsünü paylaştı.

İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecinde Cebelitarık'ın akıbetinin ne olacağı konusunda görüş ayrılıkları çıkmış, İngiltere hükümeti Cebelitarık'ın Brexit'te pazarlık konusu olarak kullanılmaması gerektiğini belirtmişti.


İSPANYA'YA İHLAL SUÇLAMASI
​Cebelitarık hükümeti sözcüsü, "Bugün İspanya'nın bir deniz gemisi tarafından yapılan yasadışı istismar, İspanya'nın BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ni ihlalidir" ifadelerini kullandı.
​300 yılı aşkın bir süredir İngiliz egemenliğinde bulunan Cebelitarık Boğazı üzerinde İspanya da hak iddia ediyor. Bölge, dış politika ve savunma hariç, vergilendirme de dahil olmak üzere her konuda özerk yönetiliyor. İngiltere'nin burada bir askeri üssü, limanı ve havaalanı bulunuyor.

Kaynak: İnternet haber