Birleşmiş Milletler, Venezuela’da protestolar sırasında göstericilere “geniş çaplı ve sistematik aşırı güç” kullanıldığını belirterek, güvenlik güçleri ve hükümet yanlısı grupların hayatını kaybeden 73 kişinin ölümünden sorumlu olduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından haziran ve temmuz aylarında yapılan incelemelerin ön raporunda, Venezuela’daki göstericilerin keyfi olarak gözaltına alındığı, güvenlik güçleri ve hükümet yanlısı gruplar tarafından göstericilere yönelik geniş çaplı ve sistematik aşırı güç kullanıldığı belirtildi.

İnsan Hakları ofisinden yapılan açıklamada, “Görgü tanıklarının ifadeleri, başta ulusal muhafızlar, ulusal polis ve yerel polis olmak üzere güvenlik güçlerinin, korku uyandırmak, muhalefeti ezmek, göstericilerin toplanmasını ve dilekçe sunmak için kamu kurumlarına ulaşmasını engellemek amacıyla sistematik olarak orantısız güç kullandıklarını gösterdi” dendi. Hükümet yetkililerinin ise bu olayları nadiren kınadığı belirtildi.

Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetimine karşı gelen on binlerce kişinin katıldığı protestolarda, yaklaşık 100 kişi öldürüldü.