Adıyaman’da bir çiftçi tarafından tarlada bulunan 1600 yıllık mozaiğin gün yüzüne çıkartılmasının ardından, mozaik özel yöntemlerle yerinden sökülerek taşındı.

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesi Harmanlı beldesi Çakmak Mahallesi’nde tarlada çalışan Mehmet ve Kemal Aldanmış kardeşler tarlanın çevre düzenlemesini yaparken mozaik bulmuştu. M.S. 5. Yüzyıl’da Roma Dönemi’ne ait olduğu tahmin edilen yaklaşık 100 metrekarelik mozaikte, dağ keçisi, kurt, at, geyik başta olmak üzere çeşitli hayvan ve bitki figürleri bulunuyor.

Roma Dönemi’ne ait 1600 yıllık mozaiğin gün yüzüne çıkartılması için, kazı başkanlığını Adıyaman Müze Müdür Vekili Mehmet Alkan’ın yaptığı kazı çalışması 10. gününde sona erdi.

Kazının sona ermesinin ardından mozaik korunması ve muhafaza edilmesi için taşıma işlemi başladı. Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan izinler sonrasında Gaziantep Bölge Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvar Bölge Müdürlüğünden gelen personel ile Adıyaman Müze Müdürlüğü görevlileri mozaik kaldırma işlemi başlattı.

Özel bez parçası ve yapıştırıcı ile önce taşları yapıştırarak, numaralandıran görevliler daha sonra mozaiği parçalar halinde taşındı. Yerinden sökülen mozaik Adıyaman Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı bir birimin deposunda muhafaza edilecek.

Adıyaman Müze Müdür Vekili Mehmet Alkan, Gölbaşı İlçe Jandarma Karakolundan gelen bir ihbar üzerine Adıyaman Müze Müdürlüğü arkeologları tarafından yapılan inceleme sonrasında Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan izinler doğrultusunda 10 günlük bir kazı çalışması yaptıklarını kaydetti.

Mehmet Alkan, “Bu kazı çalışması sonrasında ortaya çıkan mozaiğin Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Müdürlüğünden alınan izinler doğrultusunda müzeye naklinin uygun olacağı hususunda karar alındı. Daha sonra bu karar doğrultusunda ise yine Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan izin ile Gaziantep Bölge Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvar Bölge Müdürlüğündeki personellerle beraber burada kaldırma işlemi tamamlandı. Bu tamamlama sonucunda ise ilimizde Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı kurumlarda muhafaza altına alınacaktır” dedi.