Samsun Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, kötü hava koşulları nedeniyle Rusya'ya gönderilecek ürünlerle bekleyen TIR sürücülerinin sorununun çözüldüğünü açıkladı.  Cinbir, alınan önlemlerle TIR sürücülerinin bekleme sürelerinin bir haftadan bir güne indirildiğini belirtti.

KONU YAKINDAN TAKİP EDİLDİ

TIR yoğunluğunun artma sebeplerinden bahseden Vali Yardımcısı Cinbir şunları söyledi. "Özellikle meyve ve sebze ihracat eden firmalarımız 29 Aralık'tan önce ürünlerini ihraç etmiş olmak istiyorlar. Normal dönemlere göre limanımıza gelip Rusya'ya gitmek isteyen TIR sayısında bir artış oldu. Son 4 gündür yaşanan büyük yoğunluk, Rusya'da yaşanan hava muhalefeti nedeniyle, Rusya'dan limanımıza gelip, limanımızdan Rusya'ya giden gemi trafiğinde aksamalar meydana geldi. Rusya'da hava şartları kötüleşince yük alacak olan gemilerin birkaç tanesi gelememiş oldu. Bu sebeple bizim buradan gönderdiğimiz dorse ve konteyner sayısında düşüş yaşandı. Bu da TIR'ların biraz daha fazla beklemesine neden oldu. Biz bu süreci Samsun Valiliği olarak bir mağduriyet yaşanmaması için planlama yapmaya çalıştık. Limandaki 3 gemi firması da yapmış olduğumuz planlamaya uydu. Netice itibariyle bu sorun büyük bir ölçüde giderildi. Konu yakınen Samsun Valiliği tarafından takip edildi. Sayın Valimizin himayesi ve direktifleriyle, ben Liman Mülk İdari Amiri olarak planı ve takibi konusunda görevli kişiyim. TIR trafiği bugün itibariyle normale döndü."

LOJİSTİK MERKEZİ'NE TAŞINDI

Sorunun çözülmesi adına Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı başkanlığında toplantılar yapıldığını kaydeden Cinbir sözlerini şu şekilde tamamladı: "Bu süreçte park alanları önemliydi. Bunun ideali şehre girmeden bekletebileceğimiz alanlar oluşturmaya yönelik Sayın Valimiz başkanlığında yapmış olduğumuz toplantılar doğrultusunda çalışmalar yaptık. TIR'ların en önemlisi transit olanlardı. Bu TIR'larımızın buradaki bekleme süreleri çok önemli. Belirli bir süre içerisinde burdaki limana ulaşamaz ve gemiye yüklenip gideceği yere gidemezse gümrük mevzuatından kaynaklı bir cezai işlemle karşı karşıya kalıyorlar. Bu konunun çözüme kavuşturulması önemliydi. Biliyorsunuz ki bizim Tekkeköy'de Lojistik Merkezi'miz var. O merkezin park kapasitesi TIR'lar için uygundu. Biz, Liman Mülk İdari Amirliği olarak Sayın Valimizin uygun görüşü ve talimatlarıyla aldığımız karar gereğince Transit TIR'ları oraya taşıma kararı aldık. Lojistik Merkezi'ne girişleri yapıldığında, gümrüklü sahaya girmiş olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla bu TIR'larımızın cezai işlem yeme durumunu ortadan kaldırıyor. Zamanında gelmiş olarak kabul ediliyor. Liman müsait olduğunda Tekkeköy'deki TIR'lar çıkış yapıyor ve limana geliyor. Böylece oradaki mağduriyeti önlemiş olduk. Bunun dışında TIR şoförlerimizin zaruri ihtiyaçlarını da orada karşılamış oluyoruz. Bize düşen bu süreci çevreye daha fazla rahatsızlık vermeyecek şekilde yönetebilmektir. Bunun ideali TIR'lar geldiğinde onlara ideal bir yer oluşturabilmektir. Bu konuda da çalışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yaklaşık 1 haftadır yolda bekleyen TIR şoförlerimiz bulunuyordu. Bugün itibariyle Samsun yollarında park halinde olan TIR'lar bugün gelen TIR'lardır. Bu trafik devam edecek. Bundan sonra yaşanan kuyruk değil sirkülasyondur."

Haber Kaynak: Emre ÖNCEL - Özel haber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.