İstanbul, 14 Temmuz () – Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmayı değerlendirerek, bölge ticaretine pozitif katkı sağlayacağını belirtti.

Büyükekşi, anlaşmanın sonuçlanmasının bölgesel dengeleri yeniden belirleyeceğini belirterek, “Bu anlaşmanın gerek jeopolitik gerekse de ekonomi/ticaret perspektifinden risk faktörlerini azaltacak bir gelişme olduğunu düşünüyor ve bölge ticaretine pozitif katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi ve ekledi:

“P5+1 dediğimiz, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Çin’i kapsayan 6 ülke, uzun süredir, İran ile diplomatik bir sonuca varmak için ciddi müzakereler içindeydi. İran ile nükleer silah konusunun, bugün Viyana’da barışçıl bir çözüme kavuşturulması, tüm dünyanın ulusal güvenliği için önemli bir adım olmuştur. Anlaşmaya konu olan ülkeler, İran’ı nükleer programından vazgeçirecek, uzun vadeli ve kapsamlı bir çözüm talebiyle, uluslararası güvenliği sağlamayı amaçladıklarını sık sık belirttiler ve görüşmelerini bugüne dek sürdürdüler. Bugün sağlanan anlaşmayla İran’a yaptırımların kalkmasının, İran Riyali’nin istikrara kavuşmasını ve İran’ın uluslararası bankacılık sistemine entegrasyonunu kolaylaştıracağına inanıyoruz.”