Latif SANSÜR/KUŞADASI (Aydın), () - AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'ne gelen Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı A. Zeki Apalı, güvenlik nedeniyle çeşitli üniversitelerin turist rehberliği bölümlerinde okuyan öğrencilerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da staj yapmadığını ve bu bölgelere düzenlenen turlarda da ciddi iptaller olduğunu söyledi.
TUREB Başkanı A. Zeki Apalı basın mensuplarının turizm sektörünün durumuyla ilgili sorularını yanıtladı. Turizmde geçmiş yıllara göre gerileme olduğunu söyleyen Apalı, ülke imajının olumsuz etkilendiğini belirterek, "Özellikle yaz aylarında başlayan terör olayları, ilkbaharda da Rusya ve Ukrayna'da yaşanan kriz, sektöre büyük ölçüde darbe vurdu. Gerek rehberler, gerekse Türk turizmi açısından sıkıntılı bir yıl oldu. 2016 yılının ilk yarısı yine bizim gözlemlerimiz ve bilgilerimize göre çok parlak görünmüyor. Ancak seçimlerden sonra ortaya çıkacak politik yapıya göre 2016 yılının kurtarılması söz konusu olabilir. Doğru atılacak adımlar, hamleler olumsuz imajdan kurtarıp turizmde eskiye dönüşün yolunu açabilir" dedi.
ANADOLU TURLARI İPTAL
Japonya başta olmak üzere özellikle Uzakdoğu ülkeleri ile Avrupalı turistlerin rağbet ettiği Anadolu kültür turlarında ciddi iptaller olduğunu söyleyen Apalı, "Anadolu kültür turlarında terör nedeniyle ciddi iptaller oldu. Hatta üniversitelerin rehberlik bölümü öğrencilerine, kanun gereği Turist Rehberleri Birliği olarak yapmak zorunda olduğumuz uygulama gezilerinin Eylül ayı Doğu ve Güneydoğu bölümlerini iptal etmek zorunda kaldık. Öğrenciler terör tehdidi ortadan kalktıktan sonra oradaki gezilerini yapacak. Kültür turları organize eden Avrupa'nın en önemli tur operatörleri tarafından turistler arasında yapılan anketlerde, ülkemiz turist rehberleri yüzde 99 beğeni ile dünyanın en başarılı turist rehberleri seçildi" diye konuştu.
TURİZM BARIŞ DİLİ
Turizmin barış dili olduğunun altını çizen TUREB Başkanı Apalı, "Ortam durulsa doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine Türkiye öyle bir potansiyele sahip ki her bölgede işsize iş, çaresize çare olacak bir sektörden bahsediyoruz. Doğru politikalarla, doğru tanıtımla hareket edilmeli. Bunun başarılabilmesi için de öncelikle siyasi belirsizlik ortadan kalkacak. Ülkede terör olaylarının bitmesi, kardeşlik ve barış ortamının tekrar hakim olması gerekir. Bunlar sağlandıktan sonra Türkiye'de tesis var. Ulaşımda dünyanın birçok ülkesinden daha ileri noktadayız. Turizmde dünyanın bir numarası olmamamız için hiçbir neden yok" dedi.

FOTOĞRAFLI