İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri Hollanda'da düzenlenecek olan rüzgar otomobilleri yarışmasına katılmak için rüzgar enerjisi ile çalışan otomobil üretiyor.
Hollanda'da düzenlenecek olan rüzgar otomobilleri yarışmasına hazırlanan İTÜ'lü 4 genç, tamamen rüzgar enerjisi ile çalışan bir otomobil üretmeye başladı. Özel mühendislik ile kompozit ve alüminyumdan üretilen rüzgar arabası, Türkiye'yi temsil edecek. Proje aşaması 10 ay süren aracın üretimi çalışmaları ise Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nde 8 haftadır devam ediyor. Alüminyum ve kompozit malzemelerden yüksek mühendislik kullanılarak yapılan konsept otomobil rüzgardan pervane ile aldığı gücü mekanik aktarma organları ile tekerleklere aktararak ilerleyecek. Rüzgar enerjisinin her alanda kullanılabileceğini kanıtlamak için hayata geçen proje hakkında bilgi veren İTÜ İmalat Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencisi Emre Baydır, "Rüzgar takımında hem imalat sorumlusuyum, hem de şoförüm. Aracımız, Hollanda'nın Helders kasabasında yapılacak olan rüzgar enerjisi ile çalışan araçlar yarışmasına katılacak. Türkiye'de bu yarışmaya tek katılan takım biziz. Aracımızı Ayvalık'ta sponsorlarımızın desteği ile onların atölyelerinde yapıyoruz. Çok farklı malzemelerden yapılan, aslında farklı disiplinlerin birleşmesi ile ortaya çıkan bir araç. Rüzgar ile çalışan aracın yollara çıkması gelecekte pek mümkün görünmüyor. Amacımız rüzgar enerjisi ile bir aracın yürütülebileceğini ve anlık enerji aktarımlarının ne kadar yüksek seviyelere çıktığını göstermek" dedi.
İTÜ öğrencileri Emre Baydır, Mehmet Çağlar, Sarp Er, Övgü Yağız Çiçek tarafından projelendirilen ve yapımı süren aracın önümüzdeki günlerde test sürüşüne başlanacağı vurgulandı.

FOTOĞRAFLI