Mehmet İNAN/BURSA,() - ULUDAĞ Üniversitesi (UÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde taşeron olarak çalışan işçiler, mahkemece sonucu kazandıkları ikramiye ücretlerinin kendilerine ödenmemesi ve 3 yıldan az süre ile sözleşme yapılmak istenmesi nedeniyle işbaşı yapmadı.
Uludağ Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları hastane önüne gelen taşeron işçileri, taleplerinin yerine getirilmesi için işbaşı yapmadı. Yağmura rağmen içeri girmeyerek eyleme devam eden işçilere Türk- İş Bölge Temsilcisi Sabri Özdemir de gelerek desek verdi.
Eylemle ilgili açıklama yapan STürk-İş Bölge Temsilcisi Sabri Özdemir, işçilerden birlik olmalarını isteyerek, "Siyasi partilerin seçim bildirgelerinde 'Biz taşeronları kadroya alacağız' diye ortaya çıkıyorlar. Eğer bizim insanca yaşamamızı istiyorlarsa, insan gibi çalışmamızı istiyorlarsa o söz değil, bundan üç ay önce çıkan kanun, yani şu andaki yürürlükte olan kanunu işletsinler" dedi.
Müvekkili olan işçiler adına konuşan avukat Veysel Özaydın da açtıkları davalar sonrasında Yargıtay tarafından verilen karar üzerine işe girdikleri ilk günden itibaren gerçekte Uludağ Üniversitesi işçisi olduklarının hüküm altına alındığının altını çizerek, "Bunun üzerine ilave tediye alacakları için açtığımız davaları kazanmış ve bu kararlarda Yargıtay tarafından onanmıştı. Bunun üzerine Uludağ Üniversitesi rektörlüğüne 17 Eylül 2015 tarihinde ilave tediye (ikramiye) alacakları için başvuruldu. Ancak aradan 20 gün geçmesine rağmen her hangi bir ödeme yapılmadı. İş kanunun 34. Maddesinde ücretin ödeme gününden itibaren 20 gün içinde ödenmeyen işçi iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabileceği ve bununda grev olarak nitelenemeyeceği ve işçilerin bu nedenle iş sözleşmelerinin feshedilemeyeceği ve yerine başkaları alınamayacağı düzenlenmiştir. Bu hüküm çerçevesinde ücretimiz ödenmediği için yasal hakkımız olan çalışmaktan kaçınma hakkımızı kullanıyoruz" dedi.
Uludağ Üniversitesi'nin taşeron şirketle yeni ihaleyi bir yıllık yapmak istediğini belirten Avukat Özaydın, "Biz yetki alıp sözleşme masasına oturana kadar yine bir yıldan az zaman kalacak ve işçilerin toplu sözleşme hakkı yine engellenecek. İşte bunun için buradayız" dedi.

FOTOĞRAFLI