Alüminyum sektöründe 30 yılı aşkın deneyimi bulunan Zahit Alüminyum, Adana’nın 3’üncü, Türkiye’nin 512’nci Araştırma Geliştirme (AR-GE) Merkezini kurdu.

İSO tarafından açıklanan "Türkiye’nin ikinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" arasında yer alan Zahit Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Zahit Balbay, Sanayi ve Ticaret Bakanlığından onaylı AR-GE Merkezleri sayesinde bundan böyle inovatif ve katma değeri yüksek ürünlerle iç ve dış pazarda yer almaya devam edeceklerini bildirdi.

Otomotiv, inşaat, enerji, reklamcılık, beyaz eşya, mobilya, elektrik-elektronik ve makine imalat sektöründe faaliyet gösteren firmalara alüminyum profil, kompozit panel ve fotovoltaik panel üretimi ile hizmet veren Balbay, Adana Organize Sanayi Bölgesinde kurulu ikinci AR-GE Merkezine sahip olmanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Balbay, günümüzde rekabetin hızla artmasıyla birlikte markaların bu yarışta kendilerini öne çıkartacak ve fark oluşturacak en önemli unsurunun inovasyon olduğunu, bunun yolunun ise AR-GE’den geçtiğini ifade etti.

Alüminyum ekstrüzyon sektöründe AR-GE Merkezine sahip sayılı firmalardan birisi olduklarının altını çizen Balbay, “AR-GE kültürü, nitelikli personel altyapısı ve laboratuvar imkanları ile ülkemiz için katma değeri yüksek, özellikli alüminyum malzeme üretimi için çok sayıda test ve simülasyon kabiliyetlerini kullanarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunları yaparken ülkemizin bir birinden değerli üniversiteleriyle işbirliği halindeyiz” dedi.

Yaşam kalitesine katkı

“Ancak mükemmeli hedefleyenler ideali üretebilir” felsefesiyle kuruluşlarından günümüze kadar yenilikçi çalışmaların öncüsü olduklarını belirten Balbay, şunları kaydetti:

“AR-GE Merkezi ile ülkemizin ve sektörümüzün beklentilerini belirlemek ve karşılamak hedefiyle fark yaratacak bilimsel çalışmalar gerçekleştirecektir. Firmamız, bu çalışmaların sonucu olarak elde edeceği yüksek kaliteli alüminyum malzeme ve farklı sektörlerde kullanılan ürünlerimizle endüstri-sanayi gelişimine ve son tüketici yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlayacaktır.”

Günümüzde gelişen bilgisayar ve internet teknolojileri sayesinde artık, bilgi, mal ve hizmet üretim ve dolaşımının küresel ölçeklerde gerçekleştiğini belirten Balbay, yaşanan bu dönüşümlerin ülkeleri AR-GE’ye daha fazla önem vermeye zorladığını bildirdi.

Neden AR-GE?

AR-GE’ye yapılan harcamaların bir ülkenin ya da firmanın teknoloji yeteneğini tanımladığını belirten Balbay, “AR-GE harcamaları yeni ürün ve üretim yöntemi geliştirme, mevcut veya ithal edilen teknolojinin etkin kullanılması, uyarlanması veya değiştirilmesi süreçleri gibi teknolojik faaliyetlerin her aşamasında büyük önem taşır" dedi.

1980’lerde başlayan, 1990’lı yıllarla birlikte yaygınlaşan küreselleşme olgusunun, birçok alanda olduğu gibi AR-GE konusunda da ülkelerde yadsınamaz gelişmelere yol açtığını vurgulayan Balbay, şöyle devam etti:

“Küreselleşme süreciyle birlikte her geçen yıl artan rekabet ortamında, AR-GE faaliyetleri sonucu yaratılan bilgi ve teknolojik yenilik özellikle internetin gelişmesiyle birlikte daha kolay yayılabilmektedir. Buluşun, ürünün ve bilginin dağılımının hızlanması, ARGE yatırımlarının verimliliğini arttırmakta birlikte maliyetleri de düşürmektedir.”

Dünya AR-GE için yarışta

Günümüzde dünya ülkelerinin AR-GE harcamaları konusunda büyük bir yarış halinde olduğunu vurgulayan Zahit Balbay, "AR-GE’nin rekabetçilik ve sürdürülebilir ekonomik büyüme için en önemli motor güç haline geldiği tartışılmaz bir gerçektir. Bu yüzden ülkemizde de özellikle son yıllarda devletimiz de AR-GE çalışmaları yapan firmaları desteklemektedir" dedi.

Kurucu Zahit Balbay’ın, temellerini 1983’te 32 metrekarelik küçük bir atölye ile attığı Zahit Alüminyum, bugün Adana OSB’de, 2 ayrı fabrikada, 65 bin metrekare kapalı olmak üzere toplam 100.000 metrekare alanda, 700’ü aşkın çalışanıyla alüminyum sektöründeki üretim yolculuğunu entegre yapıya kavuşturarak sürdürüyor.