Nepal’de 25 Nisan’da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından enkaz altından 2 kişiyi sağ olarak çıkaran GEA ekibi Türkiye’ye döndü.
Nepal’de geçtiğimiz Cumartesi günü yaşanan 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından 27 Nisan’da bölgeye giden Yeni Yüksektepe Kültür Derneği bünyesinde kurulmuş olan GEA ekibi, Gongabu Balaju Bus Park bölgesinde bulunan binalarda arama çalışmalarına katılmış ve 2 kişiyi sağ olarak enkazdan çıkarmıştı. Arama kurtarma çalışmalarına katılan ekip, görevlerinin sona ermesinin ardından Katmandu-İstanbul seferini yapan Türk Hava Yolları’na (THY) ait uçakla Türkiye’ye döndü. Ekip, İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan GEA Arama Kurtarma Ekip Lideri Umut Dinçşahin, çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verdi. Nepal’deki ilk günden itibaren çalışmalara başladıklarını ifade eden Dinçşahin, “İlk gün 11 farklı enkazda arama çalışması yaptık. Teknik aramalar sonunda Sitapalia bölgesinde canlı kazazede ihbarı alındı ve hemen enkaza giderek çalışmalar başladı. 6 saat süren çalışmalar sonunda 27 Nisan sabahı saat 3’te 22 yaşındaki Bikram Chepang depremden 39 saat sonra enkazdan canlı olarak kurtarıldı. Bölgedeki 3 farklı binada gerçekleştirilen arama çalışmaları sonunda saat 13.00’te canlı bir kazazede ile temas kuruldu. Gün boyu süren çalışmalarla enkaz içerisinde kendisine ulaşılan 21 yaşındaki John Keisi’ye ilk sağlık müdahalesi yapıldı. Yerel saat ile 02.05’te, 13 saatlik bir kurtarma çalışması sonunda depremden 62 saat sonra enkazdan canlı olarak kurtarıldı” dedi.
GEA ekibinin arama kurtarma çalışmalarında sonraki günlerde İsviçre köpekli arama ekibi REDOG 6 ekip üyesi ve 3 arama köpeği ile birlikte hareket ettiği ve ihbarlar üzerine çoğunlukla otellerin bulunduğu Jorpati ve Kapan bölgesinde arama çalışmalarına devam ettiği öğrenildi.
GEA’DAN 300 AİLEYE İNSANİ YARDIM
GEA, arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra insanı malzeme yardımı da yaptı. Katmandu ve çevresinde bulunan kamplarda ve depremden yoğun bir şekilde etkilenen köylerde ihtiyacı olan ailelere insani yardım malzemeleri dağıtıldı. Toplam 300 aile için hazırlanan yardım paketleri, yerel yetkililerin koordinasyonunda kendilerine teslim edildi. Bölgedeki kurtarma ve insani yardım çalışmalarını tamamlayan ekip, TK727 sefer sayılı uçuşla Türkiye’ye geri döndü.