Yüksel KOÇ/İSTANBUL,() Cumartesi Anneleri, 536 hafta buluşmasında 1994 yılında kaybolan İbrahim Çelik ve oğlu Edip Çelik’i andılar.  Karanfil dağıtan gurup, kayıpların fotoğraflarını taşıdı. Söz alan Şerif Taşkıran, babası Hüseyin Taşkıran’ın 1993 yılında evlerinin önünde alındığında kendisinin henüz 14 yaşında olduğunu söyledi.
Daha sonra söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Mehmet Ağar’ın yargılandığı faili meçhullerle ilgili davayı hatırlatarak, “Dün Ankara’da çok iki önemli dava vardı. Biri Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, 19 dostumuzun öldürüldüğü dava. Mehmet Ağar’dan İbrahim Şahin’e, herkes o davanın sanığı. Mehmet Ağar İstanbul’dan görüntülü sistemle dinlendi” dedi.
Mehmet Ağar’ın hasta olduğu gerekçesi ile davaya getirilemediğini, ifadesinin İstanbul’dan görüntülü olarak alındığını belirten Tanrıkulu şunları söyledi:
‘MAHKEME ONU ANKARA’YA GETİREMEDİ’
“Hiçbir rahatsızlığı yoktu. Hasta olduğu söylenen Mehmet Ağar, Ankara’da yoldaşı Kenan Evren’in cenazesine katıldı. O cenazeye katılan Mehmet Ağar, Ankara Adliyesi’ne gelemedi ve mahkeme onu getiremedi. Ben bunlara VIP sanık diyorum. Adliyenin arka kapısından girerler, özel bir biçimde hakimler onların ifadesini alır. Dün de İstanbul Adliyesi’nde ifadesi alınırken bütün adliye koridoru kapatılmış, hiç kimse mahkeme salonuna alınmamış.
Tanrıkulu’ndan sonra konuşan HDP Gurup Başkanvekili Pervin Buldan eşi Savaş Buldan’ın öldürüldüğü faili meçhul dosyasının dün Ankara’da davasının görüldüğünü hatırlatarak şunları söyledi:
‘CUMARTESİ ANNELERİ’NİN ELLERİ AĞAR’IN YAKASINDA OLACAKTIR’
“Dün Mehmet Ağar’ın yargılandığı davada savaş Buldan, Adnan Yıldırım, Hacı Karay Behçet Cantürk ve ismini sayamadığım onlarca arkadaşımız bu insanların emriyle katledildiler. Fakat onlar hala devletin koruması altında, devletin güvenliği altında ifade vermeye gelmiyorlar, getirilmiyorlar. Şunu çok iyi bilsinler ki Cumartesi Anneleri’nin elleri başta Mehmet Ağar olmak üzere bu insanların yakasında olacaktır. Bu dünyada hesap vermeseler bile öbür dünyada onlar Allah’ın huzurunda hesap vereceklerdir. Biz buradan bir kez daha devlete şu çağrıyı yapmak istiyoruz; bu insanları korumaktan vazgeçin. Bu insanların mağdurlara hesap vermesinin önünde engel olmaktan vazgeçin. Ve bu insanlar bir gün mutlaka bize hesap vereceklerdir.”
Daha sonra Cumartesi Anneleri adına yapılan basın açıklamasını Mukaddes Şamiloğlu okudu. 536 haftadır toplandıklarını hatırlatan Şamiloğlu, bu hafta 10 Temmuz 1994 tarihinde Batman soğuksu mezrasında bulunan evlerinin kapısı çalınarak gözaltına alınan ve hala bulunamayan İbrahim Çelik ile oğlu Edip Çelik için toplandıklarını söyledi.
(FOTOĞRAF)