Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2018 yılında ülkeler arası bilgi paylaşımının başlayacağını o nedenle 31 Aralık’ta sona erecek varlık barışının vatandaş için adeta köprüden önceki son çıkış niteliğinde olduğunu söyledi. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlediği İhracat Zirvesi’nde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekonomi gazetecileriyle sohbet etti.  



Bakan Ağbal, uygulamanın 31 Aralık’ta sona ereceğini hatırlattı. Maliye olarak şimdiye dek tüm ağırlığı yeniden yapılandırmaya verdiklerini söyleyen Bakan Ağbal, şöyle devam etti: “25 Aralık’tan sonra tüm enerjimizi buraya ayıracağız. Parasını getirene geriye dönük hiçbir soru sormayacağız. Eurobond için de öyle. Maliye bu bilgilerle inceleme de yapmayacak. Bankalar bu müracaatları almak ve kendilerine kolaylık sağlamak zorunda. Bankalar ile ilgili de bir sorumluluk yok. Öyle yedi ceddini sormalarına gerek de yok. Hiçbir soru sormadan gelen parayı almalılar. Bu konuda tebliğ hazırlıyoruz.”  

‘VATANDAŞIN LEHİNE OLACAK’
 Varlık barışıyla ilgili son derece önemli bir bilgiyi de paylaşan Bakan Ağbal, 2018 yılına gönderme yaparak şöyle devam etti: “2018’de ülkeler arası bilgi değişimi başlayacak. Biz de o nedenle bir düzenleme yaptık. Trump da ABD’li şirketlere paralarını getirmeleri çağrısında bulundu. Endonezya da bunu yapıyor. Birçok ülke var şu an bunu yapan. Bu Varlık Barışı vatandaşın köprüden önceki son çıkış noktası. Çünkü 2018’de ülkeler bilgi paylaşımı yapmaya başlayacak. O nedenle bu vergisiz varlık barışına katılmak vatandaşın lehine olacak. Kimsenin endişesi olmasın bu gelen paralar da terör parası falan olamaz. Zaten onlar paralarını gayrimeşru yollarla taşırlar.”   İLK TAKSİTİ KAÇIRAN YANDI   Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın üzerinde ısrarla durduğu bir konu da borç yapılandırmasıydı. “57 milyar liralık rekor başvuru aldık” diyen Ağbal, “Bu yapılandırmada ilk iki taksit çok önemli. 30 Kasım’a kadar ilk taksiti yatırmaları gerekir. Bu tarih peşin ödemeler için de son tarih. İkinci taksit de 30 Ocak. Vatandaş 1 ve 2’nci taksiti ödemezse otomatik olarak yapılandırma sisteminden çıkarılacak” ifadelerini kullandı.  
 
VERGİ HEMEN ARTACAK
Sadece silindir hacmine göre değil farklı değerlendirmelerle vergilendirme için Bakanlar Kurulu onayına işaret eden Ağbal, ‘Meclis onayı sonrası, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da ‘olur’ alındıktan sonra düzenlemeyi ‘hemen’ hayata geçirmeyi planladıklarını söyleyerek şöyle de bir örnek verdi: “Türkiye’de satılan otomobillerin yüzde 96’sı 1600 cc’nin altında. Sırf düşük vergili olması için Türkiye’ye özel üretimler var. Düşünün 1600 cc’den düşük spor arabalar var. Tarabya’da Boğaz’da yola çıkıyor, herkes ona bakıyor. Benim zavallı yerli otomobilin vergisiyle aynı...”  
 
ARKADAŞLARI KIZIMI ‘ARABAYI ŞİMDİ Mİ ALALIM’ DİYE ARATTI
Bakan Ağbal’ın son günlerde en çok muhatap olduğu soru, lüks otomobillere yönelik ÖTV düzenlemesinin ne zaman yapılacağı... “Otomobilde ÖTV’de bir düzenleme yapıyoruz” diyen Ağbal, “Bakanlar Kurulu kararı ile yapılabilseydi hemen yapardık. Bu kadar spekülasyon da olmazdı. Satışlardaki hareketliliği görüyoruz ve fakat yasa değişmesi gerekiyor. Neymiş otomobiller 50 bin lira zamlanacakmış. Yok böyle bir şey” diye konuştu.   Ağbal, geçtiğimiz günlerde Meclis’teki bir yasal düzenlemeden söz etmiş ve otomobilde motor hacmine göre değil, fiyata göre vergilendirme sinyalleri vermişti. Sohbetimizde Bakan Ağbal’a bu konuyu da hatırlattık. “Bir konuştuk lüks otomobil satışları patladı” diye espri yapan Ağbal, başından geçen ilginç bir olayı anlattı. “Kızım yeni doktor. Hastanede arkadaşları etrafını çevirmiş. ‘(Lüks bir otomobil markasının ismini vererek) Babana bir sorar mısın biz bu arabayı alacağız. Şimdi mi alalım, fiyatı ne kadar artar?’ diye telefon açıyor.   Sizin anlayacağınız bizim vatandaşımız çok akıllı. ‘Böyle bir gelişme var, ben buna ön alayım’ diyor. Belki de sürprizlerle karşılaşacak. Bu işler böyledir. Birlikte göreceğiz. Hızlı bir şekilde bir çalışma yapacağız.”