TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine domates sevkiyatının terör olayları nedeniyle önemli oranda azaldığını bildirdi.

Dökülen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde domates hasadının sürdüğünü söyledi.

Bu yıl domates üretiminde sıkıntı yaşanmadığını dile getiren Dökülen, "2013 yılında 550 bin ton, geçen yıl ise yaklaşık 450 bin ton rekoltemiz olmuştu. Bu yıl da 500 bin tona yakın rekolte bekliyoruz" dedi.

Dökülen, son dönemde terör olaylarının herkes gibi kendilerini de üzdüğünü belirterek, bunun bir an önce son bulmasını diledi. 

Daha önce Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine rahatlıkla sevkiyat yaptıklarını ancak son dönemde sorunlar yaşandığını ifade eden Dökülen, "Terör olayları üreticimizi, domates satışını olumsuz etkiliyor. Bugünlerde doğudan neredeyse nakliyeci gelmiyor. Nakliyeci gelmeyince satışlar da az oluyor. Geçmiş senelerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yaklaşık 350 bin ton domates gönderiyorduk. Bu yıl ise sadece 150 bin ton civarında gönderebildik" diye konuştu.

-"Domatesin kilogram fiyatı 50 kuruşa kadar düştü"

Dökülen, bu yıl ihracatın da az olduğuna dikkati çekerek, domatesin kilogram fiyatının 50 kuruşa kadar düştüğünü ifade etti. Fiyatların düşük devam etmesi halinde çiftçinin masrafını dahi çıkaramayacağının altını çizen Dökülen, sezonun da ekim ayının ortalarına doğru biteceğini kaydetti.

Meyve sebze toptancılığı yapan Erhan Seren ise terör olayları nedeniyle doğudan alıcının "yok denecek kadar" azaldığını söyledi.

Maliyetlerin yüksek olduğunu belirten Seren, "Satış fiyatı düşük. Terör olayları satışımızı çok olumsuz etkiliyor. Geçen sene bu dönemlerde doğu bölgelerine bin 600 ton satmıştım. Bu yıl ise sadece 600 ton civarında satış yaptık" diye konuştu.