ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, ceviz üreticilerine "televizyon reklamlarına aldanmayın" uyarısında bulundu.  

Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada ceviz üretiminde Çin'in 1 milyon 750 bin tonla üretimde birinci olduğunu, Çin'i 600 bin tonla İran, 450 bin tonla ABD ve 200 bin tonla Türkiye'nin izlediğini söyledi. 

Cevizin bilinen birçok faydasının olduğunun altını çizen Karadeniz, "Bu ürünü, bebeklerden tutun da yaşlılara kadar çeşitli hastalıklara yakalanmama adına 3 öğün tüketmemiz gerektiği bilim insanları tarafından belirtiliyor. Klinik çalışmalarda cevizin çok sağlıklı olduğu söyleniyor. Dolayısıyla halkımızın cevizi çerez olarak tüketmeye devam etmeli" dedi. 

Türkiye'de hemen hemen bütün illerde ceviz üretiminin yapıldığını belirten Karadeniz, "Ceviz, Türkiye'nin öz meyvelerinden birisi olmasına rağmen özellikle 1970'li yıllardaki kütük katliamı nedeniyle ceviz varlığımız ciddi anlamda etkilenmiş ancak 1980'li yıllardan sonra üretimi yeniden artmıştır. Son yıllarda da özellikle ilgili Bakanlığın vasfını yitirmiş orman arazilerini 49 yıllığına meyveciliğe tahsis etmesiyle üretim yaygınlaştırılmaya çalışılmıştır. Bugün resmi kayıtlara göre 200 bin ton üretimimiz var ama 50 bin ton civarında da ceviz ithal ediyoruz. Bunu göz önüne aldığımızda ceviz üretimimizi artırmamız gerektiğine inanıyorum" diye konuştu. 

Karadeniz, son dönemde bazı televizyon kanallarında ceviz fidanlarının satışına yönelik reklamların olduğunu ve bu reklamlara inanan vatandaşların bahçelerine dikim yaptığını belirterek, "Son dönemde sattıkları ceviz fidanının çok verim verebileceği ve çeşitlerinin fazla olduğuna yönelik reklamlar görüyoruz, hatta 'kendi suyunu kendi temin eder' gibi ifadeler kullanılıyor. Bunlar, insanların ümitlerini belki artırıyor ama sonrası handikaplarla sonuçlanabiliyor" ifadesini kullandı.

Cevizin, uygun arazilerde ve şartlarda yetiştirildiğinde verim elde edilebileceğini kaydeden Karadeniz, şöyle devam etti:

"Ülkemizde 30'a yakın ceviz çeşidimiz var. Bunların sahilde ayrı, yüksek kesimde ayrı ya da sulak yerlerde ayrı yetişebilecek çeşitleri söz konusudur. Bunların dışında özel yerlerde yetiştirilen birçok çeşidi de var. Dolayısıyla televizyon reklamlarına aldanarak ceviz fidanı alan insanlarımız, istediği ormana ceviz bahçeleri kurmaya çalışıyor. Maalesef bunların çeşit tanımlamasının olmaması, birçoğunun sertifikasız ve aşısız olması sonucu verim elde edilemiyor. Bu fidanlar çeşitlerine göre dikileceği yerleri de bellidir. Gelişi güzel dikildiğinden maalesef çoğu kuruyor ve meyve vermiyor. Üreticilerimiz, sonuç itibarıyla reklamlara inanarak büyük hayal kırıklığı yaşayabiliyor."

- İnsanlar ziraat ürünlerine küsüyor 

Televizyon reklamları aracılığıyla alınan ceviz fidanlarının bir süre sonra istenilen üretimi vermemesiyle insanların ceviz ve ziraat ürünlerine küstüğünü savunan Karadeniz, "Diktiği meyveden istediği verimi alamayarak ziraat ürünlerine küsen insanlarımızın sayısı hayli fazla. Bu konuda üreticilerimiz çok dikkatli ve hassas davranmalıdır. Gelişi güzel fidanlar alınmamalı. Bu gibi ürünlerin fidanı, ziraat odaları ya da tarım il ve ilçe müdürlüklerinden temin edilmelidir. Üreticilerimiz aksi durumda birçok sorun ile karşı karşıya kalabiliyorlar. 600-700 yıl yaşayan bir ağacın dikiminde çok hassas olunması gerekir" şeklinde konuştu.

Reklamlara inanılarak alınan ceviz fidanlarının daha sonra beklenen meyveyi vermemesinin, üretimime darbe vurmak anlamına geldiğini savunan Karadeniz, "Biz bu noktada denetimlerin daha da artmasını bekliyoruz. Bu reklamların mercek altına alınmasını istiyoruz" dedi.

Karadeniz, reklam aracılığıyla satılan birçok ürün olduğunu ve bunların bir kısmının reklamlarının yasaklanmasıyla önüne geçildiğini, aynı uygulamanın ceviz fidanlarına yönelik yapılmasının ülke adına fayda sağlayacağını sözlerine ekledi.