YALOVA’nın Termal İlçesi'nde Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu'nun (TÜMATA) düzenlediği '16 Gün 16 Gece Sema' etkinliği başladı.
Termal’deki Rasim Mutlu Kültür Merkezi'nde yapılan ve 16 gün 16 gece sürecek sema etkinliği dünyanın birçok ülkesinden 100’e yakın konuk katılıyor. Etkinliğe katılanlar tasavvuf musikisi, kasideler ve rubailer eşliğinde semaya duruyor. Semazenler, müzisyenler değişiyor fakat sema hiç durmuyor.
TÜMATA Kurucusu Yrd.Doç.Dr. Rahmi Oruç Güvenç, 'Ariflerin Menkıbeleri' eserindeki 241’inci menkıbede, Mevlana’nın 16 gün 16 gece sema yaptığının anlaşıldığı için bu yıl bu sayıyı belirlediklerini söyledi. Sema hakkında bilgi veren Güvenç, şöyle dedi:
"Hz. Mevlana'dan sonraki dönemlerde, 350 sene sonra Adil Çelebi isimli bir Mevlevi şeyhi bir vizyon alıyor. Bu vizyona göre bugün icra edilen semayı oluşturuyor. Dolayısıyla Akif Çelebi öncesi Hz. Mevlana geleneğinden gelen bir sema ritüeli var. Akif Çelebi'den itibaren bu tamamıyla değişmiş bir halde. Biz bunu 15 sene önce İsviçre’de arkadaşlarla konuştuğumuz zaman, arkadaşlar dediler ki ‘maden böyle Hz. Mevlana zamanında yapılan semayı biz yapamaz mıyız?’ Bunun üzerine 40 kişi bir araya geldik. 3 gün 3 gece orada bir salonda sema yaptık. Sema hiç durmadı, semazenler değişti, zikir hiç durmadı zakirler değişti, müzik hiç durmadı müzisyenler değişti ve 3 gün 3 gece hiç durmadan sema yaptık. Bundan çok hoşnut olduk."
Bugüne kadar yapılan semalar hakkında da bilgi veren Güvenç, İsviçre’den başladıklarını kaydederek, "Türkiye, Almanya, İspanya ve Avusturya’da 30 defa 3 gün 3 gece, 5 defa 5 gün 5 gece, 7 defa 7 gün 7 gece, 3 defa 40 gün 40 gece, 1 defa 66 gün 66 gece, 1 defa da geçtiğimi yıl 99 gün 99 gece sema yaptık. Bu sene de gerçekleştiremediğimiz 16 gün 16 gece semayı yapmayı düşündük ve başladık” diye konuştu.
Programın dünyanın 4 bir yerinden insanları bir araya getirdiğini belirten Güvenç, şöyle devam etti;
"Yaklaşık 100 kişi şu anda var. Önümüzdeki günler bu artar 200-300 kişiyi bulabiliriz. Bulgaristan, Yeni Zelanda, İran, Avusturya, İsviçre, İsrail gibi bir çok ülkeden insan var ve gelmeye devam ediyor. Tüm sema etkinliklerine bugüne kadar 66 ülkeden insan katıldı. Önümüzdeki yıl 9 gün 9 gece, bir sonraki yıl da 114 gün 114 gece sema etkinliği yapmak istiyoruz.”

FOTOĞRAFLI