Doğuştan görme engelli olan Çağlar Anılır (31), 3 yıldır böbrek yetmezliği çekiyordu. Eylül ayında kız arkadaşıyla nişanlanacak olan Anılır’a en güzel hediye babası Nuri Anılır’dan (55) geldi. Oğluna böbreğini veren baba Anılır, “Oğlum nişanlanacaktı. Bende dedim ki bu da benim nişan hediyem olsun” dedi.
Alınan kararlar neticesinde Anılır ailesi Çanakkale Merkeze bağlı Kepez Beldesi’nde bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne Organ Nakli Merkezi’ne başvurdu. Burada Çağlar Anılır’a 3 ay boyunca ilaç tedavisinin yanı sıra doku tetkikleri yapılarak uygun böbrek arayışı içerisine girildi. Anılır’a ilk olarak annesi Necla Anılır böbreğini vermek istedi. Yapılan tetkiklerde anne Necla Anılır’ın dokuları uygun olmadığı anlaşılınca devreye baba Nuri Anılır girdi. Yapılan son testlerle baba Nuri Anılır’ın dokuları oğlu Çağlar Anılır’a uygun olduğu anlaşılınca yapılan hazırlıkların ardından 16 Haziran Perşembe günü organ nakil işlemi gerçekleştirildi. Yaklaşık 3 saat süren başarılı operasyonun ardından Çağlar Anılır eski sağlığına kavuştu.

“BÖBREK YETMEZLİĞİNİ GİDERELİM SONRA NİŞANLANSIN DEDİK”

Başarılı geçen operasyonun ardından kısa bir açıklama yapan ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Yrd. Doç, Dr. Faruk Özkul, “ Çağlar kardeşimiz yaklaşık 3 yıldır böbrek yetmezliği çeken bir hastamız. Ancak henüz diyalize başlamadı. Biz ailesiyle babasıyla canlıdan canlıya bağış olabileceğini bu merkezin bizin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin bu konuda yeterli bir donanıma sahip olduğunu, bunu başarıyla gerçekleştirebileceğimizi söyledik. Daha sonra tetkiklerimize geçtik. Annesinin böbreği uymadı. Kan grubu tutmadı. Ama babasının kan grubu ve doku uyumu tuttu. Ve oğlu için böbreğini seve seve verebileceğini söyledi. Çağlar kardeşimizde nişan hazırlıkları yapıyor. Öncesinde böbreğini değiştirelim. Böbrek yetmezliğini giderelim. Ondan sonra nişanlansın dedik. Gayette başarılı bir ameliyat geçirdik. Böbreği de tuttu ve çalışıyor. Bizde buna vesile olduğumuz için çok sevinçliyiz” dedi.

“HAYAT KALİTESİNİ ETKİLİYOR”

Yapılan böbrek nakli ile eski sağlığına kavuşan Çağlar Anılır, böbrek yetmezliğinin hayat kalitesini etkilediğini belirterek, “Yaklaşık 3 yıldır böbrek yetmezliğinden muzdaribim. Eğer bunun dana öncesi varsa bilemiyorum. Bu tesadüfen ortaya çıktı. Hayat kalitesini etkiliyor. Bizde organ naklinin en doğru tedavi yöntemi olduğunu öğrendik. Bunun yapılmasına karar verdik. Hocalarımızın üstün çabalarıyla bu ameliyat gerçekleştirildi. Şimdi her şey gayet iyi. Bundan sonra artık daha da iyi olacağımızı inanıyorum” diye konuştu.

“İLERİYE DAHA KARARLI BİR ŞEKİLDE BAKABİLECEĞİM”

Son olarak Eylül ayında nişanlanacağını belirten doğuştan görme engelli Çağlar Anılır, “Biliyorsunuz ki, bir rahatsızlık olduğu zaman haliyle bir takım şeylere karar vermek için düşünüyorsunuz. Şimdi hiç olmazsa ileriye daha kararlı bir şekilde bakabileceğim” şeklinde konuştu.
Çağlar Anılır eski sağlığına kavuştu. Taburcu olduktan sonra nişan hazırlıklarına başlayacak.