Göreve geldiği günden beri üye odaklı yönetim anlayışını benimseyen Aydın Ticaret Odası, bu sefer de inşaat sektöründe tıkanma noktasına gelen “Şantiye Şefliği” konusuna çözüm getirdi.
Efeler ve İlçe Belediyelerinde, inşaat ruhsatı alma aşamasında sadece inşaat mühendisleri ve mimarlar “Şantiye Şefliği” görevini üstlenebilmekteydi. Aydın’ın lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektörünün son yıllarda hızlanması, kentsel dönüşüm sayesinde küçük çaplı da olsa çok sayıda inşaat ruhsatının gündeme gelmesi sektörü büyük bir çıkmaza sürükledi. Aydın Ticaret Odası’nın büyük bir üye potansiyeline sahip 11. Meslek Komitesi üyelerinin Efeler Belediyesi yetkilileri ile yaptığı çalışmalar sonucunda Yapı Denetim Yönetmeliği ve İmar Yönetmeliği ayrıntılı olarak incelendi.
Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğinin tanımlar başlıklı 3 üncü maddesinde “Şantiye Şefi: Konusuna ve niteliğine göre yapım işlerini yapı müteahhidi adına yöneterek uygulayan, mühendis ve mimar diplomasına sahip teknik personeli” tanımlanmış ve “Yapı Müteahhidi ile Şantiye Şefinin görev ve sorumlulukları” başlıklı 9. Maddesinde ise söz konusu personelin görev ve sorumlulukları sayılmış, aynı maddenin 2. Fıkrasında yer alan “Yapım işleri yürütülen şantiyede, mühendis veya mimar diplomasına sahip olmak üzere bir şantiye şefinin bulundurulması mecburidir…” hükmündeki mühendis ifadesinden elektrik, makine ve inşaat mühendislerinin anlaşılması gerektiği belirtilmiş, mimarlar ile inşaat, makine ve elektrik mühendisleri toplam 30 bin metrekare olmak üzere şantiye şefliği üstlenebilir şeklinde vurgulanmıştır.
Yönetmelikteki tanımlardan anlaşılacağı gibi Efeler Belediyesi 12 Haziran 2015 Cuma gününden itibaren inşaat ruhsatını alma aşamasında “Şantiye Şefliği” görevini Mimar, İnşaat, Makine ve Elektrik Mühendislerinin alması yönünde uygulama başlattı.
Bu uygulamayla Aydın Ticaret Odası’nın üyesi olan yapı müteahhitlerinin şantiye şefi bulma konusunda alternatifleri çoğalmış diğer taraftan yine Aydın Ticaret Odası’nın üyesi elektrik ve makine mühendislerine yeni bir çalışma sahası doğdu. Aydın ilinin lokomotif sektörlerinden inşaat sektörünün bir çıkmazı daha Aydın Ticaret Odası’nın sorunu tespit etmesi, araştırması ve sonuca getirmesi sayesinde çözüme kavuşmuş oldu.