Serpil KIRKESER / İSTANBUL, () BEBEK'te kullandığı ciple motosikletle giden Filiz İnal ile eşi Doğan Durmuş İnal'a çarparak yaraladığı gerekçesiyle yargılanan eski İstanbul İsviçre Konsolosu Florian Köppel'in eşi Andrea Walz Köppel 3 yıl 8 ay hapis cezasına çarpırıldı. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanık Andrea Walz Köppel ile Filiz İnal ve Doğan Durmuş İnal katılmazken, taraf avukatarı hazır bulundu.

CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ
Filiz İnal ve Doğan Durmuş İnal'ın avukatı Ezgi Kemer Kanar, Adli Tıp Kurumu raporunda müvekkili Durmuş Doğan Durmuş İnal'ın kullandığı motosikletle ısrarla sağa geçmemesi gerekçe oluşturularak kusur oranı verilmiştir. Oysa sağda park etmiş araçlar kusur tespiti yönünden hesaplama yapılırken müvekkilimin bu araçlar nedeniyle sağa geçmediği hesaplanmamıştır" dedi. Müvekkilinin sağ şeritte araç olmasa bile geriden gelen bir aracın öndeki motosiklete çarpıp öne geçmesi hakkı görülemeyeceğini beliren Kanar, “Alkolün kişi üzerine tesirini gözetecek bir uzmandan rapor aldırılmamıştır. Bu nedenle teknik bir üniversitede oluşturulacak bilirkişi heyetinden rapor aldırılmasını talep ediyoruz" dedi.

BİLİRKİŞİ TALEBİNİ REDDETTİ
Şikayetçilerin bilirkişi talebini değerlendiren mahkeme, dosyadaki bilirkişi raporlarının yeterli ve denetime imkan verecek ölçüde olduğundan talebin reddine karar verdi. Avukat Kanar, sanığın cezalandırılmasına karar verilmesini talep etti.

"MÜVEKKİLİMİN BERAATİNE KARAR VERİLSİN"
Andrea Walz Köppel'in avukatı, müvekkilinin kaza anında alkollü olmadığını belirterek, "Alkollü olduğuna dair dosyada delil yoktur. Müvekkilim olaydan sonra alkolü arkadaşının doğum gününde almıştır. Müvekklimin şüphe üzerine alkollü olduğu iddia edilerek yargılama süreci uzatılmıştır. Kazanın oluş şekli tek kaskla motosikleti süren katılanın kusuru vardır. Ayrıca motosiklete binen yaralanan katılan Filiz'de de kask yoktur. Bu durum tutanaklarla sabittir.Müvekkilimin beraatine karar verilsin" diye konuştu.

MAHKEME CEZA VERDİ
Mahkeme sanığın üzerine atılı 'Taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmak' suçunu işlediğin sabit olduğunu belirterek suçun işleniş biçimi, sanığın kusur oranı, meydana gelen kazanın mağdur Filiz İnal'ın yaşamını tehlikeye sokan bir duruma vücudunda kemik kırılmasına, yüzünde sabit ize ve duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirmesine neden olduğu dikkate alınarak alt sınırdan uzaklaşılarak 2 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı.

BİLİNÇLİ TAKSİR VAR
Mahkeme, sanığın suçu bilinçli taksirle işlediğinin anlaşıldığını belirterek, verdiği cezayı arttırarak 3 yıl 8 ay hapis cezasına hükmetti. Başka bir indirim ve arttırım yapmayan mahkeme, sanığın kazadan sonra olay yerinden kaçması, yargılama sürecinde pişmanlığının görülmemesi, kusur oranı ve suçun işlenmesindeki özellikler dikkate alarak hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesine yer olmadığına karar verdi.

İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede 5 Şubat 2013'te şüpheli Andrea Walz Köppel'in dikkat ve özenini etkileyecek derecede alkol aldıktan sonra saat 14.43 sıralarında kullandığı cip ile Arnavutköy'e doğru gittiği, bu sırada şikayetçi Doğan Durmuş İnal'ın kullandığı motosikletle aynı istikamette, sol şeritte arkasında mağdur Filiz İnal'la devam ettiği ifade edildi. İddianamede şüpheli Andrea Walz Köppel'in önünde gitmekte olan Doğan Durmuş İnal'ın kullandığı motosiklete aldığı alkolün etkisiyle direksiyon hakimiyetini kaybederek arkadan çarptığı belirtildi. Motosikletin yaklaşık 17 metre sağa doğru sürüklendiği, motosikletten düşen mağdur Filiz İnal'ın hayati tehlike geçirecek ve uzuvlarından birinin fonksiyonunu kaybedecek derecede yaralandığı, Doğan Durmuş İnal'ın basit derecede yaralanmasına neden olduğu anlatılan iddianamede, şüpheliden 5 saat sonra alınan alkol raporuna göre şüphelinin olay sırasında 0,59-0,84 promil arasında alkollü olduğunun tespit edildiği ve olay anına ilişkin kamera kayıtlarına ulaşıldığı ifade edildi. İddianamede Köppel'in "Bilinçli taksirle yaralama" suçundan 1 yıl 1 aydan, 4,5 yıla kadar hapsi isteniyordu.