İçinde bulunduğumuz zeytin hasat yılı, uzmanlara göre, son yılların en verimli sezonu olarak değerlendirilirken, son yağan yağışların zeytine ilaç gibi geldiği ve rekolteyi olumlu etkilediği açıklandı.

Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker, küresel ısınma nedeniyle yaşanan mevsim değişikliklerinden dolayı oluşan kuraklığı ele alarak, geçtiğimiz günlerde yağan yağmurun az da olsa faydalı olduğunu söyledi. Uzmanlar, 2017-2018 hasat sezonunu son yılların en verimli yılı olarak değerlendirirken, bu yıl dünya sıralamasında zeytinyağı konusunda 2’nci sıraya gelineceği söyleniyor. Oluşumunu tamamlarken yağmur görmesi gereken zeytin danelerinin az yağış almasından dolayı yüzde 5 ile 10 arasında mahsul kayıpları yaşayacağını söyleyen Ali Yılmaz Diker, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Diker, “Bölgemiz yaklaşık 1 buçuk aydır yağış almıyordu. Bu hasat döneminde zeytin ağacı iyice bunalmıştı. Bu nedenle zeytin danelerinde buruşmalara sebep olmaya başlamıştı. Bu hasat için önemliydi. Şu günlerde yaşanan yağışlar zeytine az da olsa çok faydalı oldu. Çünkü yağış geç kaldı. Bu yağış 1 ay önce olsaydı çok daha güzel olacaktı. Mevsim şartları değişiyor. Geçen yıl da hemen hemen aynı durumu yaşamıştık. Az olan mahsul kuraklıktan olumsuz etkilenmişti. 2 senedir küresel ısınmanın etkisi altındayız. Bu bizi endişelendiriyor. O yüzden bir şekilde önümüzdeki yıllar için önlem alabileceğimiz çalışmalar yapmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Yağışların az olmasından dolayı mutlaka mahsul kayıpları söz konusu. Bu dane zeytine de, zeytinyağı kalitesine de yansıyacak. Az yağış nedeniyle zeytinin son halindeki gelişme tamamlanamamış oldu. Bu yıl mahsul fazla olduğu için çok büyük bir etkilenme olmamakla birlikte tahminen zeytin danesinde ve yağda yüzde 5 veya 10’luk bir etkilenme olabilir” dedi.