Manisa’da 2017-2018 çekirdeksiz kuru üzüm sezonu, Manisa Ticaret Borsasına sezonun ilk kuru üzümünün getirilmesiyle birlikte düzenlenen törenle açıldı. Törende, Saruhanlı ilçesinden ilk kuru üzümü getiren çiftçinin üzümü açık arttırmayla kilogramı 150 liradan satıldı.

Manisa Ticaret Borsası tarafından 2017-2018 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu Açılışı ve Geleneksel İlk Ürün Töreni düzenlendi. Manisa Ticaret Borsasında düzenlenen törende Manisa’nın Saruhanlı ilçesinden üzüm üreticisi Ahmet Karabacak tarafından üretilen ilk ürün görücüye çıktı. Törenin açılış konuşmasını yapan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, “Türkiye genelinde 1 milyon dekar alanda çekirdeksiz üzüm yetiştiriliyor. Bunun da 800 bin dekarı Manisa Sultaniye çekirdeksiz üzüm bağları. Doğa koşullarından kaynaklanan çok büyük bir olumsuzluk yaşanmadığı sürece Türkiye geneli kuru meyve mamulleri ihracatında ürün grupları bazında başı çekirdeksiz kuru üzüm çekiyor. Ülkemizde ortalama 800 milyon dolara yakın gelir kazandıran, üretimin yüzde 99’dan fazlasını, ihracatın yüzde 85’ten fazlasını Manisa’da gerçekleştirdiği bu milli gelirin alt yapısında Manisalı üreticilerimiz, tüccarlarımız, ihracatçı işletmelerimiz yoğun emek ve ortak çabaları yer alıyor. 2016-2017 sezonunun verilerine göre toplam 334 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretimi Ege Bölgesi’nde tescil edilmiştir. 12 Ağustos tarihinin son ihracat raporuna göre gerçekleştirilen 254 bin ton ihracat ile ülkemize 396 milyon dolar kazandırmıştır. Manisa ise temmuz raporuna göre 308 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretimi tescil edilmiştir. İlçeleriyle birlikte Manisa Ege Bölgesi’ndeki ürünün yüzde 92’sini oluşturuyor” dedi.

“Üzümü ihraç etmeye devam edeceğiz”

Törende konuşan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ ise yaş ve kuru üzümün ihraç edilmeye devam edileceğini belirterek, “Biz kuru üzümü Avrupa Birliğine ihraç ediyoruz. Yaş üzümü de daha çok Rusya’ya ihraç ediyoruz. Geçen gün Merkez Karar Yönetim Kurulu üyemiz milletvekilimiz Murat Baybatur’un da iştirak ettiği Rusya’ya tırlarla yaş üzüm gönderildi. Göndermeye de devam edeceğiz. Geçen sene Rusya’yla bir kriz yaşadık. Onu da diplomasiyle, devlet büyüklerimizin, idarecilerimizin maharetleriyle aştık. Rusya ve Türkiye yetkililerine teşekkür ediyoruz. Yaş üzümümüzü Rusya’ya göndermeye devam edeceğiz. Para kazanacağız. Aynı zamanda ihracatçılarımıza teşvik vermeye devam edeceğiz. Kuru üzümü de Avrupa’ya göndermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise Manisa ve üzümün birbiriyle özdeşleştiğini belirterek, “Bahse konu Manisa ise söz dönüp dolaşıp elbette üzüme gelecek. Üzüm de ise söz dönüp dolaşıp Manisa’ya gelecektir. Üzüm ve Manisa birbirini tamamlayan, tanımlayan bir birbirine de çok yakışan birer ikilidir. Bunun kıymetini çok iyi bilmek durumundayız” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Manisa’nın Saruhanlı ilçesinden üzüm üreticisi Ahmet Karabacak tarafından üretilen ilk kuru üzüm açık arttırmaya sunuldu. İlk olarak Vali Güvençer tarafından kilogramı 10 lirayla açık arttırmaya başlatılan üzümü Manisa Ticaret Borsası kilogramı 150 liradan satın aldı. Açık arttırma sırasında AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ basın mensuplarından birinin fotoğraf makinesini alarak o anları fotoğrafladı. 100 kilogram ürününü kilogramı 150 liradan satmanın mutluluğunu yaşayan üzüm üreticisi Ahmet Karabacak, “2017-2018 sezonunun ilk kuru üzümünü getirdim. 100 kilogram kuru üzüm getirdim Ticaret Borsasına. Açık arttırmayla 150 liradan satıldı üzümümüz. Bereketli olsun. Bu sene sezon güzeldi. Allah bereket versin güzel bir sezon geçirdik. Daha da iyi olur” şeklinde konuştu.

Üzüm üreticisi Karabacak’a Vali Güvençer ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire tarafından çeyrek altın hediye edildi.

İlk ürün törenine Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti MKYK Üyesi Murat Baybatur, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Manisa Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Genç, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, ilçe kaymakamları, üzüm üreticileri ve davetliler katıldı.