Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının saldırıları sebebiyle yerel halkın Irak’ın kuzeyindeki Musul kenti ve diğer bölgelerinden Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin başkenti Erbil'e kaçışları sürerken, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMYK) de yardım çabalarını arttırdı.
Yerel kaynaklar, hafta başında başlayan toplu kaçışlar sonucu geçtiğimiz günler içerisinde toplam 300 bin kişinin güvenlik bölgelerine geldiğini belirtti. Irak’ın en büyük ikinci kenti olan Musul’un yer aldığı Ninova eyaleti ile Kürt bölgesi arasındaki kontrol noktalarını denetleyen BMYK personeli, IŞİD’den kaçan çoğu kişinin herhangi bir eşyası veya kalacak yer, yiyecek, içecek ve tıbbi bakımı karşılamak için paraları olmadığını bildirdi. Şiddetten kaçan halkın kontrol noktalarına nereye gideceklerini veya masrafları nasıl karşılayacaklarını bilmeden geldikleri ifade edildi.
BM ajansları, insani yardım grupları ve hükümet yetkililerinin ihtiyacı olanlara yardım etmek için işbirliği yaptıkları belirtildi. BM ajanslarının ayrıca, mevcut kriz sebebiyle evlerinden olan yaklaşık yarım milyon insana ekstra destek sağlanması için acil talepte bulunduğu kaydedildi. BMYK’nın sağlanacak destekle mutfak ve temizlik gereçleri ile binlerce çadır da dahil olmak üzere acil durum kitleri tedarik etmeyi umduğu aktarıldı. BMYK ve ortaklarının da evlerinden olan kimseleri korumak ve onlara yardım etmek için çalışmalarını sürdüreceği bildirildi.