Çorumlu mucit, kanatları ahşap, gövdesi demirden tek kişilik helikopter yaptı. Daha büyük bir motor bulunca helikopteri uçuracağını söyleyen mucit Ahmet Koca, yetkililerden yardım istedi.

Mucit Ahmet Koca, Sungurlu Kaymakamı Osman Beyazyıldız, Belediye Başkanı Selahaddin Uzunkaya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı A. Kadir Şahiner, işadamı Haydar Ali Öztaş ve vatandaşların katılımıyla helikopteri uçurmak için deneme yaptı. Helikoptere taktığı motorun küçük geldiğini söyleyen Koca, daha büyük bir motor bulunca helikopteri uçurarak hayalini gerçekleştireceğini söyledi.

Yeni Sanayi Sitesi’nde traktör ve otomobil yedek parça dükkanı olan 65 yaşındaki Ahmet Koca, Türkiye ve Sungurlu’da havadan buğday ilaçlamaya ihtiyaç olduğu için helikopter yapmak istediği için işe koyuldu. Helikopterin projesini kendi çizen Koca, önce 60 beygir gücünde benzinle çalışan otomobil motoru temin etti. 4 metre uzunluğunda ahşap kanatlı ve demir gövdeli tek kişilik helikopter yaptı.

Yağışlı havalarda çamurdan dolayı traktörle tarlaların ilaçlamasının yapılamadığını dile getiren Koca, “Havadan uçmak suretiyle tarlaların ilaçlanması ve holderin yapmış olduğu görevi buğday ilaçlamayı, tohum saçmayı, pirinç ilaçlamayı yapmak için bu riske kendimi adadım. Ankara İvedik hurdalığından Almanya’dan getirilen susuz bir motor elde ettim. Pervane ile süratin arttırılabilmesi için bu kez başka şanzıman taktım. 90 derece pervaneye hareket verebilmek için traktörün patoz kasnağını kullandım. Pervanenin altına da traktör ön tekeri poyrasını kullandım. Pervane göbeğini kendim yaptım. Pervaneleri daha önce demir yapmıştım. Onlar ağır geldi. Sonradan polyester, elyaf dedikleri bir madde kullanarak kendim imalat ettim ve 20 derece açı verdim. Bu şekilde uçuşa hazır hale getirdim.” dedi.

Helikopter yapımına 2 yıl önce başladığını açıklayan Koca, “2 yıldır devam eden çalışmaları ancak buraya kadar getirebildim. Birkaç defa denedim ama motorun gücü yetmedi. 40 beygir olan motor 200 kiloğram yükü kaldırmaya gücü yetiyor. Daha büyük bir motora ihtiyacım var. Kalkış için birkaç defa denedim. Daha büyük motor bulunca kalkış yapacak hale gelecektir” diye konuştu.

Helikopteri yaparken tornacı, elektrikçi arkadaşlarından da destek aldığını söyleyen Koca, “Sağolsun onlarda yardımcı oldular. Eksiklerimizi bazen tamamlıyorlar. Ekip halinde bu işi götürüyoruz. Başarıya ulaşıncaya kadar da devam edeceğiz” diye konuştu.

Kaymakam Osman Beyazyıldız ise mucit Ahmet Koca’yı tebrik ederek, kısa sürede iyi haberler vermesini diledi.