Tolga ÖZBEK/İSTANBUL, ()- TÜRK Hava Yolları (THY), eğitimde kullanmak üzere yerli imalatçı Havelsan'dan Boeing 737NG yolcu uçağı simülatörü alacak. Askeri pazarda kendi yazılımlarıyla geliştirdiği simülatörleri ile dikkat çeken Havelsan, sivil uçak pazarına THY ile adım atıyor. THY, 27 Kasım'daki yönetim kurulu kararı ile Havelsan'dan filosundaki Boeing 737 Next Generation (NG) uçakları için simülatör almak üzere düğmeye bastı.
Havelsan, Türk Hava Kuvvetleri için F-16, F-4E 2020, T-38M, KT-1T, CN235 gibi uçakların yanı sıra S-70, AS532 ve AW139 helikopterlerinin simülatörlerini geliştirmişti. Pilotların acil durumlardan tüm uçak eğitimlerine kadar 'sanal' olarak aldığı bu sistemleri ihraç etme başarısı da gösteren Havelsan, CN235 uçak simülatörünü Güney Kore'ye, AW139 helikopter simülatörünü de Katar'a satmıştı.
Uçakların yanı sıra İnsansız Hava Araçları, kara ve deniz sistemleri için de simülatör geliştiren Havelsan, halen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterindeki sistemlerin işletmesi ve bakımı konusunda da hizmet veriyor.
SİVİL PAZARA GİRİYOR
THY'nin yerli koltuk, yerli uçak mutfağı gibi endüstriyi destekleyen atılımlarından sonra simülatörde de Havelsan'ı seçmesiyle, Ankara merkezli şirket sivil pazara girmiş olacak. Boeing uçaklarının simülatörünü geliştirecek Havelsan, böylelikle dünyada bu pazarda imalat yapabilen az sayıdaki şirketten biri olacak. THY ve Havelsan Boeing 737 uçaklarından sonra ileriki yıllarda filoya katılacak diğer uçak tipleri konusunda da iş birliği yapmayı hedefliyor.
EĞİTİM KALİTESİ YÜKSELİYOR
Pilotlar, görev yapacakları uçak tiplerinde yer derslerinin ardından simülatörde eğitim almaya başlıyor. Uçak tipi ve pilotun tecrübesine göre değişen saatte eğitimin ardından gerçek uçağa geçiliyor. Ayrıca sivil havacılıkta pilotlar her 6 ayda bir bilgilerini yenilemek amacıyla simülatörde uçuyor. Bu eğitim sırasında pilotara her türlü acil durum uygulamalı olarak gösteriliyor. Böylelikle riskler azaltılırken eğitim seviyesi yukarı çekiliyor.

FOTOĞRAFLI