UNHCR'nin açıklamasına göre, Avrupa, 2. Dünya Savaşı sonrası en büyük göç kriziyle karşı karşıya. Son 10 ayda kıtaya ulaşanların 562.355'i savaştan kaçan mültecilerden oluşuyor. Mültecilerin çoğü Suriye ve Afganistan'daki savaşlardan kaçıp avrupa'ya sığındı. 140 in kişi de İtalya sınırlarından Avrupa içlerine gitti. Bu yolculukta 3 binden fazla göçmen ve mülteci hayatını kaybetti. 'İstanbul'daki mülteci sayısı Avrupa'dan fazla' Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) Başkanı David Miliband, mültecileirn kamplarda yaşamak istemediğini söyledi. Associated Press'e konuşan Miliband, sığınmacıların yaklaşık yüzde 60'ının şehir merkezlerinde yaşadığını belirterek "İstanbul'da Avrupa'nın tamamından fazla mülteci var" dedi.
Miliband, çatışmalardan kaçanların artık kamplarda yer bulamadığını, zaten uzun süre evlerine dönemeyeceklerini bildikleri için kamplarda kalmak istemediklerini kaydetti.

Miliband, BM Göçmen Hakları Özel Raportörü Francouis Crepeau'nun 'Avrupa'ya önümüzdeki 5 yıl içinde toplam 2 milyon mültecinin yerleştirilmesi gerektiği' sözleriyle ilgili olarak "500 milyon nüfuslu bir kıtanın yılda 400 bin mülteciyle başa çıkması mümkün değil" yorumunu yaptı.

IRC'nin İzmir'de görüştüğü 800 mülteci ailenin çoğunun ülkelerine geri dönmeyi planlamadığını ve Avrupa'ya gitmek istediğini belirten Miliband, görüşülen ailelerin yüzde 40'ının kendilerini Avrupa'ya götürecek kaçakçılara ödeyecek paraları olmadığını söyledi.

İnsan kaçakçılarının, mültecilerin Avrupa'ya yasal yollardan yerleştirilememesinden faydalandığına vurgu yapan Miliband, "Türkiye'de mülteci kayıt edildiği bir sevk işlem merkezi kurulabilir. Bu, insanların kaçakçıların eline düşmesini önlemek için tek yol. Çitlerin kaçakçıları durdurmayacağı çok açık" şeklinde konuştu.