Enver ALAS/İSTANBUL,() İstanbul Valiliği HDP'nin (Halkların Demokratik Partisi) 30 mayıs tarihinde Kazlıçeşme'de yapacağı mitingle ilgili bir açıklama yaptı. Yazılı açıklamada şöyle denildi,
"Halkların Demokratik Partisi yetkililerince bu partinin 30 Mayıs 2015 tarihinde Zeytinburnu İlçemiz Kazlıçeşme Alanında yapmak istediği mitinge izin verildiği yönünde açıklamalar yapıldığı ve bu açıklamaların yazılı ve görsel basınımızda ve internet ortamında haber olarak yer aldığı anlaşılmaktadır.

YETKİ İL SEÇİM KURULUNDA
Valiliğimizce dün yapılan açıklamada da belirtildiği üzere 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde 28 Mayıs 2015 tarihinden itibaren seçimlere kadar olan son on günlük sürede her türlü açık hava toplantılarına izin verme ya da vermeme yetkisi Valiliğimizde olmayıp, müracaat mercii ve izin verme – vermeme yetki ve takdiri tamamen İlçe Seçim Kurullarına aittir."

DÜNKÜ VALİLİK AÇIKLAMASI : KAZLIÇEŞME, YASA KAPSAMINDA BELİRLENEN GÖSTERİ ALANLARINDAN DEĞİLDİR
İstanbul Valiliği tarafından dün yapılan ve aynı konuya da değinilen "Fetih Kutlamaları" başlıklı açıklamada 30 Mayıs mitingi talebi ile ilgili olarak Valilik tarafından izin verilmesinin söz konusu olmadığının altı çizilmiş ve " Zeytinburnu İlçe Seçim Kurulu'nca da Kazlıçeşme'de miting yapılmasına izin verilmediği bilgisi edinilmiştir" denilmişti
İstanbul Valiliği'nin dün yaptığı açıklamanın HDP'nin Kazlıçeşme'de yapmayı planladığı mitingle ilgili bölümünde şöyle denilmişti,
"Özellikle bazı parti yöneticileri tarafından yapılan açıklamalarda, 30 Mayıs 2015 tarihi için Kazlıçeşme alanında miting yapmak amacıyla Emniyet Müdürlüğümüze bildirimde bulundukları ve Valiliğimiz ile de bu konu hakkında görüşme yaparak izin aldıkları yönündeki açıklamaları basında yer almaktadır. Öncelikle kamuoyumuzun bilgisine sunmak isteriz ki, Kazlıçeşme Alanı 2911 sayılı yasa kapsamında belirlenen gösteri alanlarından değildir.

BAHSEDİLEN TARİHTE YETKİ VALİLİĞİMİZDE DEĞİL İLÇE SEÇİM KURULLARINDADIR
İkinci ve daha önemli husus ise seçimlere 10 gün kala her türlü açık hava toplantıları ve gösteri yürüyüşlerine izin verme ve yer tahsis etme yetkisinin İlçe Seçim Kurularında olduğu ve Valiliğimizin bahsedilen tarihte yetkisinin olmadığı ve bu sebeple valilikten izin alındığı yönündeki açıklamaların doğruyu yansıtmadığıdır.

SEÇİM KURULU'NCA DA KAZLIÇEŞME'DE MİTİNG YAPILMASINA İZİN VERİLMEDİĞİ BİLGİSİ EDİNİLMİŞTİR.
Kaldı ki Halkların Demokratik Partisi İl yöneticileri 15 Mayıs 2015 tarihinde saat 15.30'da Valilik ziyaretinde bulunmuş ve kendilerine Fetih Kutlamaları ile ilgili süreç anlatılmış, miting alanı talepleri konusundaki yetkinin İlçe Seçim Kurulu'nda olduğu ve buraya müracaat edilmesi gerektiği bilgisi verilmiştir. Kamuoyuna yansıtılan 30 Mayıs mitingi talebi ile ilgili olarak izin verilmesi bu nedenle söz konusu bile olmamıştır. Ayrıca Zeytinburnu İlçe Seçim Kurulu'nca da Kazlıçeşme'de miting yapılmasına izin verilmediği bilgisi edinilmiştir."