Mersin'de Özgecan Aslan'ı vahşice katletmek suçundan tutuklanan Ahmet Suphi Altındöken, mahkemede "Adalet sizsiniz. Siz ne karar verirseniz boynum kıldan incedir." dedi!

Bu savunmanın Altındöken'in 'iyi hal durumundan cezada indirim yapılması planı' diyen hukukçular 'Böyle bir kurnazlığı davaya bakan hakimlerin asla itibar etmemeli ve canilere en üst sınırdan ceza verilmeli' dedi.

İyi hal nedir, neden uygulanır?

Özgecan Aslan cinayetinden sonra bu tür davalardaki 'iyi hal indirimi' tartışılıyor. Hâkimler neredeyse tüm davalarda indirim uyguluyor. Ceza hukukçularına göre bunun sebebi, hâkimlerin kendi içlerinde yarattıkları 'toplumsal baskı'.

İyi hâl indirimi, yargılamalardaki temel unsurlardan biri. Hâkim takdirinde olan bu uygulamada, hangi hallerde cezanın ne kadar indirileceği kanunlarda açık olarak belirtiliyor. Amaç ceza alan sanığın ıslahı, topluma kazandırılması ve bu suçu tekrarlamamasının sağlanması gibi gerekçelerle açıklanıyor. Ama üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın vahşice öldürülmesinin de yarattığı hassas ortamda kamuoyuna yansıyan uygulamalar, hem vicdanları yaraladığı, hem de failleri cesaretlendirdiği yönünde tartışmalara da sebep oluyor.