ANKARA, () - TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) kadrolarında çalışan memurların sendika kurmasını ve sendikaya üye olmasını yasaklayan kanun hükmünün iptal edildiği duyuruldu. TBMM'de çalışan kamu görevlileri ile Sivil Memurlar Sendikası (SİME-SEN)'nın 28 Ağustos 2014 tarihinde Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun 15. maddesinde belirtilen 'Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinde çalışan kamu görevlilerinin sendikalara üye olamamasını' kapsayan bendin iptali amacıyla açtığı dava sonuçlandı. Ankara 2'nci İş Mahkemesi'nde görülen davada, TBMM'de çalışan kamu görevlilerinin sendikalı olmaları gerektiğinin tespitini ve engel olan kanun hükmünün Anayasa Mahkemesi'nde iptal edilmesi istendi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; TBMM içerisinde bulunan kamu görevlileri, artık sendikalı olabilecek.

"ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİN KALDIRILMASINDA SESSİZ KALAN KİŞİLERİ KINIYORUZ"

Davayı kazanan SİME-SEN, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: "Buna göre, TBMM kadrolarında çalışan memurlar, artık özgürce sendikal haklarını kullanabileceklerdir. Sivil memurlar sendikası (SİME-SEN) olarak bu haklı davayı kazanmanın onuru ve mutluğunu yaşamaktayız. Yıllarca örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasında sessiz kalan kişi ve kuruluşları kınıyor, SİME-SEN'in bu başarısına saygı göstermelerini bekliyoruz. SİME-SEN in bu zaferi gerek ülkemizin, gerekse uluslararası demokratikleşme yolunda atılmış büyük bir adım olarak görülmelidir. Bu güne kadar SİME-SEN olarak Türk silahlı kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü çalışanları ile yol almaktaydık aramıza katılacak olan TBMM çalışanlarına hayırlı olmasını temenni ederiz"

Resmi Gazete'de 20 Ekim 2015 tarihli olarak yayımlanan karar ise şöyle:

"Ankara 2. İş Mahkemesi talebi ciddi bularak 4688 sayılı yasanın 15. maddesinin (a) fıkrasının Anayasa'nın 13. ve 51. maddelerine aykırılık iddiası nedeniyle iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına ve Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararın beklenmesine karar verdi. Anayasa Mahkemesi,30 Eylül 2015 tarihinde esastan görüştüğü toplantısında 'Demokratik toplumun gereği olarak' oy birliği ile 25.06.2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 15. Maddesinin birinci fıkrasının, 01.12.2011 tarihli ve 6253 sayılı Kanun'un 41. maddesinin (13) numaralı fıkrası ile değiştirilen (a) bendinde yer alan 'Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı, …'ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve İPTALİNE oybirliği ile karar vermiştir"