Faruk ZABCI/DOVER, ()

Yüzücülerin Everest'i olarak kabul edilen Manş Denizi'nde birçok ilke imza atan İstanbul'lu yüzücümüz Kamil Resa Alsaran (54), 18 saat 1 dakika 49 saniyede Manş'ı ikinci kez geçerek Erdal Acet ve Ersin Aydın'dan sonra Manş'ı iki kez geçen üçüncü yüzücümüz oldu.

İlk defa 4 Eylül 2012'de 13 saat 19 dakikalık derecesiyle, 1 Eylül 1976'da 9 saat 2 dakikada İngiltere'den Fransa'ya yüzerek o zaman dünya rekoru kıran Erdal Acet'den sonra Türkler arasında Manş'ı en hızlı geçen ikinci yüzücü olan Kamil Resa Alsaran, kurduğu Müthiş Türkler Türk Yüzme Takımının desteğiyle kanserli hastalara yardım toplamak için yüzdü ve 30 bin YTL'yi bulan İngiltere masraflarını kendisi karşıladı.

İngiltere'den Fransa'ya kuş uçuşu 34 km mesafeyi, bu kez Manş'ın beklenmedik sürpriz koşulları yüzünden 64 km yüzmek zorunda kaldı . Fransa sahillerine geldiği vakit med cezir'i kaçırması sonucu son iki kilometre bir türlü bitmek bilmedi.

Saat sabaha karşı saat 01.05'de Dover limanına yakın Shakespeare Plajı'ndan zifiri karanlıkta start alan Kamil Resa Alsaran'a yüzerken Masterpeace adlı balıkçı teknesinde iki yetişkin oğlunun annesi eşi Nurhan Alsaran (54) ve kendisi gibi antrenörlük lisansı olan İstanbul doğumlu kardeşi Hakan Alsaran refakat edip onla bir nefes oldular.

Uzun yıllar birlikteliklerine rağmen hala yeni aşıklar gibi hareket eden Kamil Resa- Nurhan çifti, 18 saat ayrı kaldıktan sonra teknede biraraya gelince uzun süre birbirlerine sarılı kaldılar.

Saat 19.01'de Fransa plajına çıkarken 60 bin civarında kulaç atan Kamil Resa Alsaran dakikada 60 kulaçlık temposunu hiç düşürmedi.Manş'taki kocaman gemilerin arasında dalgaları yararak ilerlemek büyük bir zevkti.

Bir ara bir fok balığını yüzücümüzün yanına geldi. Yolun yarısında üstümüzden uçan 5 helikoptere anlam veremedik. Belki de Fransa'dan kaçak avına gidiyorlardı.

Hava sıcaklığı 15 derece ile 20 derece arasında oynarken, deniz sıcaklığı 17-18 dereceydi. Denizin Shakespeare Plajı'ndan açılırken dalgalı ve sert olması Manş uzmanı olan yüzücümüzü önce çok düşündürdü ama teknenin pilotu F. Mardle , son dakika yüzülmesine karar verdi. Gözlemci olarak Manş Yüzme Federasyonu'ndan Barry Wire teknedeydi. Pilota oğlu Harry Mardle tayfalık yaptı.

Yarış bittikten sonra Kamil Resa Alsaran " Koşullar tam uygun değildi. Bir gün daha beklesek belki daha iyi sonuç alırdım. Koşulların kurbanı oldum. İlk 6 saatte varmam gereken yere ulaşsaydım akıntı beni geri sürüklemeyecekti" diye şikayet etti.

Yolun yarısında gözlüğüne su kaçınca bocalayan Kamil Resa Alsaran'ın gözleri şişti. Boğazı düğümlendi. Burnu da şişti ve eşi "Kamil mama zamanı" diye her saat başı durması için seslenince doğrudürüst yemek yiyemedi.

Fransa'ya yaklaşırken yüzücümüz tekneye asılı Atatürk bayrağını istemeyi unutmadı. Zodiac şişirme bot ile ona refakat edilirken Kamil Resa Alsaran ıssız Fransız plajına çıktı ve Atatürk bayrağına sarılarak plajda namaz kıldı ve kaç aydır beklediği rüyasını gerçekleştirdiği için Allah'a şükretti.

muhabirinin Fransa'da karaya çıktıktan sonra "Dönüşü yapmayacak mısın?" sorusuna Kamil Resa Alsaran "Bu benim Manş'daki son yüzüşüm" yanıtını verdiyse de morali biraz düzelince "Bu söylediğim değişebilir. Benim Manş tutkum çok büyük" dedi. Pilot F. Mardle da dönüşü yüzmenin imkansız olduğunu söyleyince yüzücümüzün kararının doğru olduğuna hükmettik.

Kamil Resa Alsaran Fransız plajına tek başına çıkarken 10 yaşındaki bir Fransız çocuk yanına geldi ve onu ilk kutlayan kişi oldu.

Yüzücü ağabeyini bir dakika yalnız bırakmayan kardeşi Hakan, Kamil Resa Alsaran'ın ilk defa 1993 yılında yapılan Boğaziçi Kıtalararası yüzme yarışında herkesin dikkatini çektiğini anlatırken "Manş yarışına kadar tüm programlarını kendisi yaptı. Ben sadece ona beslenmesinde yardımcı oldum. Datça'ya gidip 3 ay tek başına bomboş otelde kaldı. Bazen Manş yüzmesi için yılın beş ayını ailesinden uzakta geçiriyor. En büyük desteği eşidir.Kimseden maddi yardım görmüyoruz. Tekne için 2400 sterlin cebimizden verdik Ağabeyim Manş'ı geçen Çılgın Türkler takımına da öncülük yaptı. İşi şansa bırakmayan bir yapısı var. Ben de solo yüzüşe gelmek istiyorum. Çılgın Türkler takımı ile birlikte Manş'ta yüzdüm" diye bilgi verdi.

Kamil Resa Alsaran gibi kardeşi Hakan borsa işleri ile uğraşıyor ve yatırım uzmanı: " Ben hep ağabeyimi kendime örnek alıyorum.İşte de yüzmede de" Kamil Resa Alsaran'ın kurduğu 18 yüzücü olan Manş takımlarında 9 kadın yüzücü bulunuyor. Hepsi iş hayatlarında da başarılı olmuşlar ve Manş tutkusuna kendilerini kaptırmışlar.Onlar da kocalarını ve çocuklarını yalnız bırakarak Manş'a yüzmeye geliyorlar"