Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), () - ALMANYA Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth, göçmen sorunu için önce Bodrum'un, ardından Yunan adası İstanköy'de yaptığı inceleme sonrası tekrar Bodrum'a döndü. Yaşanan sıkıntılar nedeniyle adayı patlamaya hazır bir bomba olarak nitelendiren, Türkiye'nin göçmen akını konusunda elinden geleni yaptığını ve gücünü çok aştığını söyleyen Roth, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde acil çözüm gerektiğini, sığınmacılar içinde terör elemanlarının olmadığını kimsenin bilemeyeceğini söyledi.
Muğla'nın Bodrum İlçesi'ndeki sığınmacılarla görüştükten sonra geçen pazartesi sabahı Yunanistan'a ait İstanköy Adası'na giden Almanya Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth, belediye başkanı, sahil güvenlik ve adada bulunan göçmenlerle görüştü. Ada ziyareti sonrası Roth bu sabah tekrar Bodrum'a döndü. Bodrum Limanı'nda muhabirine rehberi Müjdat Akgün eşliğinde adada edindiği izlenimleri anlattı.
"ADA PATLAMAYA HAZIR BOMBA GİBİ"
30 bin nüfuslu Yunan adasında aralarında Suriye, Burma, Etiyopya, Afganistan, Irak, Pakistan, Kenya ve Eritreli göçmenlerin sayısının salı günü itibariyle 7 bini aştığını belirten Roth, "Ne yazık ki Yunanistan hükümeti veya yöneticileri tarafından şu ana kadar hiçbir şey yapılmamış. Göç akını göre göre geldiği halde hiçbir tedbir alınmamış. Adadaki göçmenlerin yatacakları, barınacakları, yiyecekleri, tuvaletlerini yapacakları yer yok. Sokaklarda ve parklarda yatıyorlar. Turistik adada salgın hastalıkların başlaması an meselesi, çünkü medikal yardımda yok. Bu nedenle isyan haline gelen göçmen grupları olaylar çıkarmaya başladı. Ada patlamaya hazır bomba gibi" dedi.
"GÖÇMEN AKINI TÜRKİYE'NİN GÜCÜNÜ ÇOK AŞTI"
Türkiye'deki göçmen sayısının 2 milyonu aşmasına rağmen yıllardır büyük bir özveriyle sığınmacılara yardım ettiğini belirten Roth, "Türkiye göçmenlere yardım ve destek konusunda dünyaya örnek gösterilecek bir ülke. Gücünden çok daha fazlasını yaptı ve yapmaya devam ediyor. Dünyada hiçbir ülke bu kadar göçmeni kabul etmedi, sahiplenmedi. Ancak artık göçmen akını Türkiye'nin gücünü çok aştı" dedi.
TÜRKİYE YALNIZ BIRAKILMAMALI
Konunun uluslararası bir sorun haline geldiğini kaydeden Roth, "Akdeniz ve Ege sadece Türkiye'ye ait değil ki. Bunda tüm Avrupa ülkelerinin payı var. Bu nedenle göçmen sorununda Türkiye'yi yalnız bırakılmaması gerektiğini düşünüyorum. Yunan adasında ve birçok adada insanlık dışı bir dram yaşanıyor. Avrupa 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük göç dalgasıyla karşı karşıya. Bu nedenle BM nezdinde acil çözüm gerekli. Özellikle Bodrum ve Yunan adaları gibi turistik bölgelerdeki mülteci sorununun acil olarak ele alınması için gerekli girişimleri hemen başlatacağım. Uluslararası önlemler alınmaz, göçmenler için uzun vadeli uluslararası ortak projeler üretilmezse; bunun altından ne Türkiye ne Yunanistan ne de herhangi bir AB ülkesi tek başına kalkamaz. Göçmen akını dalga dalga yayılır ve bu göçmenlerle birlikte ülkelere yayılacak terör elemanlarının olmadığını bilemezsiniz" dedi.
Roth, kendisini tanıyan Alman vatandaşlarıyla da sohbet etti.

FOTOĞRAFLI