Babıali’de yetişmiş yazarlardan Aydın’da yaşayan 84 yaşındaki araştırmacı yazar Ali Haydar Öztürk, seçim dolayısıyla pek çok siyasinin ve taraflarının birbirini kırmaya başladığını belirterek başta siyasiler olmak üzere herkese sağ duyu ve kardeşlik çağrısında bulundu.
Konuyla ilgili TBMM’de 1923’te Lozan Sulh Konferansı esnasında İngiltere Hariciye Vekili’nin konuşmaları üzerine TBMM’nin 25 Ocak 1339 tarih (1923) ve 180. Celsesinde yapılan konuşmalardan hazırlanan örneklerle hazırladığı dergiyi tüm partilere gönderen Öztürk, Türkiye üzerinde oynanan oyunların bu gün değil Cumhuriyet’in ilk yıllarından beri devam ettiğini belirterek gerek siyasilerin gerekse vatandaşların uyanık olmasını istedi.
Konuyla ilgili derginin girişinde hem halka hem de siyasilere seslenen Ali Haydar Öztürk, “Aylardan beri meydanlarda, kapalı mekanlarda sert ve kırıcı konuşmalar yapan politikacılarımız ve onları takip eden medyamızın kavgacı ve hırçın çekişmeleri herkes gibi; üç çeyrek asrın sosyal ve siyasal potasında yoğrularak bugün 84 yaşını idrak etmiş bir vatandaş olarak beni de son derece üzmiştir. Bütün bu olup bitenler karşısında ben de sessiz kalamazdım. Özellikle bugünün politikacılarına ibret olsun diye siyasi bir belgeyi yayımlayarak hissiyatımı ifade etmek istedim.
1923’te Lozan Sulh Konferansı esnasında İngiltere Hariciye Vekili Lord Curzon yaptığı bir konuşmada TBMM’deki Kürt milletvekillerinin, Kürtleri temsil etmediğini onların Mustafa Kemal Paşa’nın tayin ettiği vekiller olduğunu ifade eder. İşte Lord Curzo’nun bu kışkırtıcı konuşmalarına karşı; TBMM’nin 25.01.1339 tarih ve 180. Celsesinde söz alan mebulsların yaptıkları konuşmaları bir ibretlevhası olarak bugünkü politikacılarımızın ve medya mensuplarının dikkatine sunuyorum. Konuşun, tartışın, yazın fakat kavga etmeyin. Zira bu millet ne çektiyse politikacıların ve onları kışkırtan yazar ve çizerlerin kavgalarından çekmiştir” diyerek herkesin seçim önü Yunus Emre’nin “Söz ola kese savaşı, Söz ola kestire başı, Söz ola ağulu aşı, Bal ile yağ ede bir söz” dörtlüğünü paylaştı.
Dergide, İngiltere Hariciye Vekili Lord Curzon yaptığı konuşmanın ardından Meclis’te konuşan Bitlis Mebusu Yusuf Ziya Bey’in, Erzurum Mebusu Salih Efendi’nin, Erzurum vekili Hüseyin Avni Bey’in, Bolu Mebusu Tunalı Hilmi Bey’in, İzmit mebusu Sırrı Bey’in, Diyarbakır Mebusu Hacı Şükrü Bey’in, Burdur Mebusu Soysallı İsmail Subhi Bey’in, Mardin Mebusu Necib Bey’in Ergani’li Hakkı Bey’in Siverekli Lütfi Bey’in, Hakkari Mebusu Mazhar Müfid Bey’in, Muş Mebusu Hacı İlyas Sami Bey’in Konya Mebusu Refik Bey’in, Konya Mebusu Şer’iye Vekili Vehbi Efendi’nin aralarında bulunduğu o günkü birleştirici konuşmalara yer verildi.