Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, “Tüm gezici halk kütüphanelerimizde bir 15 Temmuz köşesi oluşturduk. Burada 15 Temmuz’la ilgili 15 Temmuz’da ‘Türkiye ne yaşadı?’, ‘nasıl bir badireden geçti’ ‘nasıl bir tuzakla karşı karşıyaydı’ özellikle gençlerimizi ve gelecek kuşakları bu konularda bilgilendirmek için bilinçlendirmek için böyle bir köşe tasarlandı” dedi.

Ankara, Denizli, Erzincan, Hatay ve Yozgat’ta vatandaşların kullanımına sunulacak 5 gezici kütüphane aracı Kültür ve Turizm Bakanı Avcı’nın da katıldığı törenle hizmete girdi. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada Avcı, “Ülkemizin zengin kültür birikimini genç kuşaklara taşıyacak olan kütüphane binalarımızla sınırlı olmayan, yeni bir bilgi ağı oluşturuyoruz o da bu gezici kütüphanelerimiz. Bu kütüphanelerle birlikte kütüphane sayımız 45’e ulaşmış oldu. Her birimizin çocukluğunda gençliğinde özellikle Anadolu’da taşrada yaşayan çocuklar açısından bu tür gezici hizmetlerin çok büyük rolü var. Son zamanlarda her ilimizde, ilçemizde kütüphaneler açtık açıyoruz. Ama yine de bazı coğrafyalarda kadınlarımızın, gençlerimizin, insanlarımızın ayağına bu kitapları götürmemiz gerekiyor” diye konuştu.

“Gezici kütüphanelerden 2016 yılında toplam 308 bin 167 kişi yararlandı”

2016 yıl sonu itibariyle, 62 bin 99 kayıtlı üyesi bulunan, bin 165 noktaya hizmet götüren, 142 bin 658 adet kitap koleksiyona sahip olan gezici kütüphanelerden 2016 yılında toplam 308 bin 167 kişi yararlandığını bildiren Avcı, “2014 ve 2015 bütçesi ile 15 araç alınmıştı. 3 gezici kütüphane aracını yenilemiştik. Aydın, Burdur, Çorum, Elazığ, Iğdır, Isparta, Kırşehir, Konya, Manisa, Nevşehir, Tekirdağ ve Trabzon İl Halk Kütüphanelerine de 12 adet yeni gezici kütüphane aracı tahsis etmiştik. 2016 bütçesi ile alınan ve bugün teslim ettiğimiz 5 adet gezici kütüphanemizi Ankara, Denizli, Erzincan, Hatay ve Yozgat İl Halk Kütüphanelerine tahsis ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Toplam bin 140 kütüphanemiz var”

“51’i çocuk ve 6’sı edebiyat müze kütüphanesi olmak üzere, toplam bin 140 kütüphanemiz var” diyen Avcı, “Kütüphanelerimizde kayıtlı okuyucu sayısı 2016 yıl sonu itibariyle 1 milyon 695 bin 564’tür. Kullanıcı sayımız da 23 milyon 193 bin 319’dur. Kütüphanelerimizdeki kitap sayısı; 18 milyon 826 bin 296, ödünç verilen materyal sayısı; 8 milyon 909 bin. 2016 yılında 286 çeşit süreli yayına abonelik gerçekleştirdik. 2016 yılında 638 yayınevinden, 5 bin 421 çeşit kitap aldık. Ne kadar? 1 milyon 220 bin 889 adet. 2016 yılında 233’ü İnternet Erişim Merkezlerinde kullanılmak üzere toplam 751 masaüstü ve 45 adet dizüstü bilgisayar aldık. 2016 yılı sonu itibariyle 14 yeni merkez ile birlikte 434 kütüphanemizde toplam 4 bin 504 adet bilgisayar ile üyelerimize ücretsiz internet erişim hizmeti veriyoruz. Ayrıca yerel yönetimlerle ve kaymakamlıklarla iş birliği yaparak mevcut kütüphanelerimizin koşullarını iyileştirmek için bina olarak daha iyi olan mekanlara taşınması veya yeni bina yapımı ve yeni kütüphaneler açıyoruz” açıklamasında bulundu.

“2012-2016 yılları arası 99 kütüphaneyi yeniledik”

Avcı, konuşmasına şöyle devam etti:

“27’si yatırım programı üzerinden, 87’si yerel yönetimlerle işbirliği halinde ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz 34 Kültür Han ve Kültür Kıraathane yapımı iş birliği, 36’sı Bakanlığımızın büyük onarım ve yenileme kapsamında olmak üzere önümüzdeki yıllarda; "Yaşayan Kütüphane" yaklaşımıyla, 184 yerleşim yerinde ya yeni kütüphane açacağız ya da büyük onarımlarla kütüphanemizi yıkıp yeniden yapma ve yenileme gayreti içerisinde olacağız. Kütüphaneler Genel Müdürlüğümüzce başlatılan “Çocuk ve Halk Kütüphanelerinin İyileştirilmesi Projesi” kapsamında 2012-2016 yılları arası 99 kütüphaneyi yeniledik. 6 Edebiyat Müze Kütüphanemiz 2011-2013 yılları arasında Bakanlığımızca hizmete açıldı. Trabzon, İzmir, İstanbul Büyükada’da ve Kahramanmaraş’ta Edebiyat Müze Kütüphanesi açılmasına yönelik çalışmalar sürüyor.”

Bakanlığın 2016 yılı içinde kütüphanelerde görev yapmak üzere, 200 kütüphaneci alımını gerçekleştirdiğini kaydeden Avcı, “Böylece Bakanlık tarihimizin de en yüksek sayıda kütüphaneci alımını gerçekleştirmiş olduk” dedi.

15 Temmuz Şehitler Haftasının idrak edildiğini söyleyen Avcı, “Bu vesileyle bütün şehitlerimize ve 15 Temmuz şehitlerimize Allah’tan rahmet diyorum, gazilerimize şükranlarımızı ve şifa dileklerimizi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı Sema Ramazanoğlu, Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ve Bakanlık Müsteşarı Ömer Arısoy ile birlikte temsili kurdele kesimini gerçekleştirdi.

Gezici kütüphane aracı sayısı 45’e ulaştı

Ankara, Denizli, Erzincan, Hatay ve Yozgat İl Halk Kütüphanelerine tahsis edilen 5 adet gezici kütüphane aracıyla birlikte gezici kütüphane aracı sayısı 45’e ulaştı.

Bu sene Ankara’ya tahsis edilen araca Turgut Uyar, Denizli’ye giden araca Özay Gönlüm, Erzincan’da kullanılacak araca Yıldırım Akbulut, Hatay’a tahsis edilene Cemil Meriç ve Yozgat’a tahsis edilen araca Abbas Sayar’ın isimleri verildi. Törende Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı araçları, tahsis edildikleri İl Halk Kütüphaneler müdürlerine teslim etti.

“Tüm gezici halk kütüphanelerimizde bir 15 Temmuz köşesi oluşturduk”

Ardından Bakan Avcı, Ankara’ya tahsis edilen Turgut Uyar Gezici Kütüphanesini dolaşarak, kütüphanelerdeki 15 Temmuz köşesiyle ilgili bilgi verdi. Avcı, şunları kaydetti:

“Ankara İl Halk Kütüphanesine bağlı bu gezici halk kütüphanemizde büyük Türk şairi Turgut Uyar’ın adını taşıyor. Hayırlı olmasını diliyorum. İçinde bulunduğumuz 15 Temmuz Şehitler Haftası münasebetiyle ayrıca bu açılışta şehitlerimizi de çocuklarımız gençlerimiz ve milletimiz zaten unutmaz ama bir kere daha hatırlasınlar ve o günü bir kere daha hatırlasınlar diye ayrıca tüm gezici halk kütüphanelerimizde bir 15 Temmuz köşesi oluşturduk. Burada 15 Temmuz’la ilgili 15 Temmuz’da Türkiye ne yaşadı, nasıl bir badireden geçti nasıl bir tuzakla karşı karşıyaydı özellikle gençlerimizi ve gelecek kuşakları bu konularda bilgilendirmek için bilinçlendirmek için böyle bir köşe tasarlandı. Her gezici halk kütüphanemizde böyle bir 15 Temmuz köşesi var ve orada bütün bu konularla ilgili kitaplar ve ayrıca diğer eğitim malzemeleri var. Ben bir kere daha şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Herhalde şehitlerimiz de böyle bir kütüphanede böyle bir köşede anılıyor olmaktan ötürü ayrıca şad olmuşlardır diye ümit ediyorum.”

Gezici kütüphaneyle ilgili bir anısının olup olmadığı sorusu üzerine ise Avcı, “İlkokulu okuduğum Bilecik’te ve ortaokulu ve liseyi okuduğum Eskişehir’de gezici kütüphane belki vardı ama biz ona herhalde ihtiyaç duymadık çünkü ilkokulunda küçük de olsa bir kitaplık vardı. Ortaokul ve lisede de o zamanki Eskişehir Maarif Koleji’nde çok güzel bir kütüphane vardı. Gerçekten o dönemin Milli Eğitim Bakanlığı çalışanlarına özellikle bu konularda görev yapan ilgili bürokratlarına rahmete kavuşanlarına Allah’tan rahmet diliyorum, sağ olanlarına sağlıklı ömür diliyorum. Biz evvelki o kütüphaneyi zenginleştirilmiş kütüphane haline getirdik Eskişehir’deki kütüphaneyi. Böyle gezici kütüphanelerde çocuklarımızı gençlerimizi halkımızı 7’den 70’e tüm gençleri kastediyorum bütün halkımıza bu hizmeti götürmeye gayret ediyoruz. Büyük rağbet görüyor. Gerçekten özellikle kadınlar Anadolu’da gezici halk kütüphanelerimize çok büyük rağbet gösteriyorlar” değerlendirmesinde bulundu.