Bosna Hersek Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı “Bilge Lider” Aliya İzetbegoviç’in hayat hikayesinin anlatılacağı ve TRT 1 ekranında yayınlanacak “Alija” dizisinin çekimleri Saraybosna’da devam ediyor. Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç, dizi setini ziyaret etti.

Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Milliyet Gazetesi köşe yazarı Ali Eyüboğlu, Sabah Gazetesi köşe yazarları İbrahim Zahid Altay ve Mevlüt Tezel, “Alija” dizisi setine gelerek, çekimleri yakından takip ettiler. Seti görünce çok duygulandığını ve çok heyecanlandığını ifade eden Bosna Hersek Cumhurbaşkanı İzetbegoviç, “Burası bana rahmetli babamı hatırlatıyor. Babam çok büyük bir insandı. Ömründe iki savaş yaşadı, çok mücadele etti, hapishanede yattı, ömrü direnişle geçti. Bu yüzden bu proje beni hem duygulandırıyor hem heyecan veriyor. Babam Türkiye’de çok meşhur, Türkler onu çok seviyor. Babam da Türkiye’yi çok seviyordu. Hatta kan bağları da vardı, bizde de bir laf var, ‘kan soğuk değil.’ Özel ilişkileri vardı babamın ömür boyu Türkiye’de. Türkler babamı her zaman bir lider, bir savaşçı ve güçlü bir lider olarak çok seviyorlardı. Bu projede de bu etkiyi göreceğiz. Ben babamı her zaman çok iyi anlıyordum, ömür boyu onun yanındaydım, ona destek çıkarak onu hiç yalnız bırakmadım. SDA Partisi’nin kuruluşu, savaş dönemi, hapishane döneminde hep yanındaydım. Bu yüzden babamı hem büyük bir lider hem de gurur duyulacak bir baba olarak görüyorum” dedi.

“Çok etkili bir sahneydi, güzel kurgulanmış bir sahneydi”

Projeye ilişkin bilgiler veren TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ise, “Bugün burada Hasan Biber’in 1940’ların sonundaki Miladi Müslümanlar, Genç Müslümanlar Hareketinin liderleri, öncülerinden Hasan Biber’in sorgulanması, daha sonra kurşuna diziliyor kendisi, zaten Aliya İzetbegoviç’in ismini vermiyor. Çok etkili bir sahneydi, güzel kurgulanmış bir sahneydi. Günlerdir hazırlanmış ekip, ben çok başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Yönetmenimiz Ahmet İmamoviç Boşnak bir yönetmen, iyi bir yönetmen. Tüm set ekibi Türkiye’den gelmiş. Yapımcımız Muhammet Hakan Sancaktutan Bey’i de tebrik ediyorum, çok titiz çalışmış, 70 kişi kadar Türkiye’den gelmiş. Makyajı, kostümü hepsi başarılı bir ekipti. Sahneyi de çektiler, şimdi yanlarını çekiyorlar. Uzun süren bir çekim. Halbuki seyrettiğinizde 30 saniye sürecek bir sahne ama günlerdir hazırlanıyorlar. Film böyle bir şey, çekmesi, hazırlanması çok uzun zaman alıyor ama tüketmesi 30 saniye, bir dakikada bitiyor. İnşallah izleyicilerimiz de beğenir” dedi.

“Günlük 125 kişi gibi ekip oluyor, 600’ün üzerinde figürasyon da çalışmalara katılıyor”

Sancak Medya adına dizinin yapımcılığını üstlenen Muhammed Hakan Sancaktutan ise, “Ekip Temmuz 28’den beri burada. Takriben 16 gündür burada çalışmalara başladık, tabii bunun bir arka planı var, 1,5 yıldır Bosna’da çalışma yürütüyoruz. Bunun içinde söyleşiler, röportajlar, çekimler oldu. 6 aydır da senaristimiz Ahmet Tezcan burada senaryoyu yazdı. Sanat ve kostüm ekibimiz de 2 aydır burada çalışmalarına devam ediyordu. Türkiye’den 65 kişi getirdik, teknik ekip ve ekipman Türkiye’den. Buradan ise ekibimize 25 kişi katıldı, figürasyonun tamamını Bosna halkından sağlıyoruz. Aşağı yukarı günlük 125 kişi gibi ekip oluyor, 600’ün üzerinde figürasyon da çalışmalara katılıyor. Çekimleri eğer bir aksilik olmazsa ekim ayının sonunda bitirmeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’de konusuyla bir ilk olan mini dizinin oyuncu kadrosunda Yurdaer Okur, Görkem Yeltan, Berke Üzrek ve Dilşad Çelebi de yer alıyor. Bosna Hersek Cumhuriyeti’nin kurucusu Aliya İzetbegoviç’in hayatının anlatılacağı mini dizi “Alija”nın çekimleri Bosna Hersek’te başladı. Senaryosunu Ahmet Tezcan’ın yazdığı, yapımcılığını Muhammed Hakan Sancaktutan’ın üstlendiği mini dizi TRT 1 ekranlarında izleyiciyle buluşacak. Dizinin yönetmen koltuğunda ise ödüllü Boşnak yönetmen Ahmed İmamoviç oturuyor. Mini dizide Aliya İzetbegoviç’i Yurdaer Okur, eşi Halida Hanımı Görkem Yeltan, oğlu Bakir İzetbegoviç’i Berke Üzrek, kızı Sabina İzetbegoviç’i ise Dilşat Çelebi canlandırıyor. Çekimlerinin 75 günde tamamlanması planlanan mini dizinin bölümleri Bosna Hersek’teki Sarayevo, Mostar, Tarçin, Blagaj, Konjiç ve Pocitelj gibi özel mekanlarda çekilecek.