Samsun'da Tabip Odası Başkanlığı koltuğuna oturan Uzm. Dr. Funda Furtun, Samsun Canlı Haber ekranlarında Merve İlhan'ın konuğu oldu. Koronavirüs sürecinde Samsun'daki durumu ve sağlık çalışanlarının sorunlarını masaya yatıran Furtun, "Samsun'da vaka sayıları hızla artmaya devam ediyor. Özellikle devlet hastanelerinde doluluktan dolayı odalarda iki kişi yatırıyorlar" dedi.

BİR ODADA İKİ KİŞİ YATIYOR

Samsun’daki süreci yakından takip ettiğini ifade eden Furtun, “ İlk başta bütün hastaneler pandemi hastanesi ilan edildi. Bütün servisler boşaltıldı.Normalleşme sürecinde pandemi servis sayıları azaldı. Özel hastaneler ödemeler durduğu için pandemili hasta kabul etmemeye başladı ve vakalar kamu hastanelerinde belirli servislerde takip edilmeye başlandı. Acil serviste hasta, yatış için bekleyebiliyor. Yoğun bakımda yer bulmak için sıkıntı yaşanabiliyor” dedi.

TABLO ÇOK DAHA AĞIR

Kamu kurum ve kuruluşlarında ve iş yerlerinde vaka sayılarının arttığına dikkati çeken Furtun, “Bu durum tüm kurum çalışmasını etkiliyor. İlk dönemdeki koronavirüs tablosu ile şu andaki tabloyu karşılaştırırsak, vaka sayılarında yüzde 15 ila 20 oranında, ölüm oranlarında da yüzde 13 ila 15 oranında, entübe hasta sayısında ise yüzde 30 oranında bir artış var. Bunun yanında taburcu olan hasta sayılarında yüzde 6'lık bir düşüş var. Aslında şu anda Mart ayında yaşadığımız durumdan çok daha ağırını yaşıyoruz” diye konuştu.

TOZ PEMBE GÖSTERİLİYOR

Normalleşme sürecine hızlı bir şekilde geçildiğini belirten Furtun, “Bütün yasaklar birden bire kalktı ve salgınla mücadelenin kişilerin inisiyatifine bırakıldı. Tabloda tam rakamları hiçbir zaman açıklamadık. Eğer tabloda biraz daha şeffaf olursak halkımızda durumun ciddiyetini daha iyi anlayacaktır. Şu anda öyle bir algı yok. Çünkü her şey toz pembe gibi gösteriliyor. O anlamda da halkımız durumun ciddiyetini idrak edemiyor. Dolayısıyla da salgını yok sayıyor ve kurallara uymuyor" dedi.

20 HEKİM KORONAVİRÜS OLDU

Özellikle son günlerde Samsun’da da sağlık çalışanı vaka sayısında çok fazla bir artış olduğunu söyleyen Furtun, şöyle konuştu: "Son 15 gün içerisinde 15 ila 20 hekim arkadaşımıza koronavirüs tanısı kondu. Özellikle bu sayının son bir hafta içerisinde çok logaritmik bir artış gösterdiğini izliyoruz. Hekimlerde de, sağlık çalışanlarında da bir tükenme süreci var. Çünkü aynı tempoda, aynı şekilde, ailelerinden ayrı bir şekilde savaşmaya devam ediyorlar. Başlangıçta bir motivasyon vardı fakat şimdi biraz daha yalnız hissediyorlar kendilerini ama her şeye rağmen yine aynı çaba ile savaşıyorlar."