Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Anneliğin okulunun olmadığı söylenir. Bu bir yönüyle doğrudur da. Annelik Allah vergisidir. Annelik yüzlerce çağrışımı ile yüreğimizde oluşan tarifsiz bir duygudur. Anne evin direği, sığınmak, merhamet, bazen hiç kalkmak istemediğimiz kucaktır, öğretmendir, rehberdir, sırdaştır, yoldaştır, arabulucudur. Dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın bu güçlü hissiyatın, bu duygunun okulu yoktur gerçekten. Ama sürekli olarak gelişen bir dünyada anneler de yeni bilgiler edinmenin, yeni tecrübeler ve beceriler kazanmanın gayreti içinde olmalıdır” dedi.

Gazi Üniversitesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen “Anne Üniversitesi Projesi” protokol imza törenine; Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek katıldı.

Protokol imza töreninde konuşma yapan Emine Erdoğan, anneliğin okulunun olmadığının söylendiğini ancak sürekli gelişen bir dünyada annelerin yeni bilgiler edinmesi, yeni tecrübeler ve beceriler kazanmanın gayreti içerisinde olması gerektiğini söyledi.

Zamanın eskiye oranla çok daha fazla ve çok daha süratle aktığını ifade eden Erdoğan, “Dünya çok daha hızlı bir biçimde değişiyor ve dönüşüyor. Bilgi ve beceriler, insanın sahip olduğu kazanımlar büyük bir süratle eskiyor. Bunlara paralel olarak genç nesiller ile aramızdaki mesafe de hızla açılıyor. Çocuklarımız artık bizlerden birkaç adım değil, fersah fersah önde gidiyorlar. Ailenin değer aktarma işlevi şuanda da önemini korusa da çevrenin, iletişim araçlarının, internetin çocuklarımız üzerindeki etkisi azımsanmayacak bir boyuttadır. Bunun yanında hızlı kentleşme ve göç, ebeveynler ve çocuk arasındaki ilişkileri, aile kurumunun değer aktarma işlevini, problemlere çözüm üretme kabiliyetini de olumsuz anlamda etkilemektedir. Aile değerlerinin zayıflaması ile birlikte, başta neslin devamı olmak üzere, çocukların ve gençlerin topluma faydalı birer insan olarak yetişme imkanları da yok oluyor. Hiçbirimizin benim bildiklerim bana yeter deme lüksü yoktur. Hayatta her zaman öğrenilecek bir şeyler vardır. Bilgilerimizin süratle eskidiği, sorunlarımızın karmaşık ve çok boyutlu hale geldiği günümüzde bu mecburi bir süreçtir” diye konuştu.

Yerel yönetimlerin, üniversitelerin her yaştan ve her kesimden bilgi talep eden insanlara özellikle de annelere ulaşmasının son derece anlamlı olduğunu kaydeden Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Annelerimiz 2 ay sürecek eğitimleri boyunca değerler eğitimi, ev ekonomisi ve girişimcilik, anne-çocuk beslenmesi, medya okur yazarlığı, çocuk gelişimi ve eğitimi gibi birçok alanda ders alacaklardır. Anneler ve anne adayları hocalarla karşılıklı diyalog içerisinde karşılaştıkları sorunlara çözüm arayacak, bilmediklerini öğrenecek, bildiklerini yeniden gözden geçirecekler. Daha sonra ise bu anlamlı eğitimden başarı belgeleri ile ayrılacaklardır.”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise, aile devam ettiği sürece rehberlik ve danışmanlık hizmetine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak devam edeceklerini belirterek, boşanma ile ilgili yaşanan süreçte pilot bir çalışma yaptıklarını açıkladı.

Her yıl 600 bin civarında evlilik kurumunun oluştuğunu aktaran Şahin, “Yaklaşık olarak yıllık 100 bin ile 120 bin arasında boşanma oranımız oluyor. En fazla 2001 yılında ekonomik krizden dolayı 140 bine çıkmış. Ayrılanların yüzde 80’i yeniden evleniyor ama yüzde 17’si eski eşiyle evleniyor. Bu çok ciddi bir rakamdır. Demek ki o kadar hızlı yakıp yıkıyoruz. Biz de bakanlık olarak bir pilot çalışma yaptık. 450 çift üzerinde Aile Bakanlığı ve Aile Mahkemeleri ile bir araya gelerek danışmanlık eğitim sisteminde 450 çiftin 75’i evliliğe devam kararı aldı. Bunu bütün Türkiye’ye yaygınlaştırıp, altyapısını oluşturuyoruz. Yılda en az 20 bin aileyi bu şekilde kurtarıyoruz” ifadelerini kullandı.