Amasya’da yaşayan çiftlik sahibi 48 yaşındaki AHMET KARAN, rüyasında işittiği ‘hünnap dik’ sesi üzerine çiftliğindeki meyve ağaçlarını söküp yerine Türkiye’nin en büyük hünnap bahçesini kurdu. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın evinden eksik etmediği meyve olan hünnaptan elde ettiği gelirle borçlarını ödeyen Karan, bu yılki hasattan 75 ton ürün elde etmeyi hedefliyor. 



Bölgedeki iklime çok iyi şekilde uyum sağlayan hünnapların kilosunu 4 liradan satan Ahmet Karan, “Rüyadan sonra elmayı söktük. Hünnapı diktik. Hünnapta ilaçta kullanmıyoruz. Kendisi de ilaç gibi meyve. Çoğu elma olmak üzere meyvelerimizi söktük. Şimdi hünnap dikiyoruz. 80 dekara ulaştık şu anda. 250-300 dekarı bulmak istiyoruz” dedi.

Yaklaşık 300 dönümlük çiftliğinin bulunduğu mevkideki don olayları ve dolu yağışlarından dolayı ürün kaybı yaşayıp istediği şekilde kar edememesi üzerine meyvecilikten ümidini kestiğini anımsatan Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu evli ve 4 çocuk babası Karan, “2010 yılında bir rüya gördüm. Bana bir ses ‘daha ne duruyorsun. Bütün tarlaların kenarlarına hünnap diksene’ diye şiddetli bir şekilde ikaz etti. Ciddi bir rüyaydı. Ben uyandım rüyadan. 3 bin, 4 bin yıldır hünnap meyvesinin Çin, Türkistan, Sincan gibi bölgelerde çok ciddi anlamda tarımının yapılıp, insanların bunu tıbbi bir bitki olarak şifa amacıyla, detoks amacıyla, vücutlarındaki sıkıntıları gidermek, aldıkları ilaçların etkisini hafifletmek hatta gençleşmek adına tükettiklerini okudum. Her ne kadar Türkiye’de tanınmıyorsa da çok ciddiye aldım. Her sene 25-30 dekar kadar dikmekteyiz. Yani meyvecilikteki benim hayal kırıklığım hünnapla tam tersine döndü” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir gezi dönüşü uçakta gazetecilere "Bizim evden hünnap hiç eksik olmaz" sözleriyle hünnap ikram ettiğini hatırlatan Karan, bu sözlerin kendisini de heyecanlandırıp teşvik ettiğini, hazırladığı paketlerden Erdoğan’a da gönderdiğini sözlerine ekledi.

HÜNNAPIN FAYDALARI
Hünnap pektin, tanen, müsilaj, şeker ve C vitamini ihtiva ediyor. Hünnap, reçel ve sirke yapımının yanı sıra bitkisel ilaç olarak da kullanılıyor. Hünnabın, astım ve solunum sistemi hastalarına çok faydalı olduğu, balgam sökücü ve öksürük kesici özelliği olduğu biliniyor. Kanı temizleyip bağırsakları çalıştıran hünnap, streste vücudun kendini tekrar inşa etmesini hızlandırıyor. Nezle ve soğuk algınlığına karşı direnci artıyor. Şekeri dengeliyor. Zihni ve bedeni yorgunluk, zafiyet, Ağrı kaynaklı uykusuzluk durumlarında insana güç veriyor ve ateşi de düşürüyor. Uzmanlar her Sabah 3 hünnap yemeyi tavsiye ediyor.