Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ziyaret etti.
Şahin, ziyarette Gaziantep’te 300 bin Suriyeli’nin bulunduğunun bunun 60 bininin ise kayıtlara göre eğitim çağında çocuklar olduğunu söyledi. UNICEF, sivil toplum örgütleri ve belediyeler olarak yapılan çalışmalara rağmen Suriyeli çocukların ancak yarısının eğitim hayatına girdiğini belirten Şahin, şöyle konuştu:
“Yaklaşık 30 bin çocuğumuzun yeni dönemde eğitim hayatı içerisine girmesi gerekiyor. O yüzden UNICEF ile beraber özellikle Finlandiya’nın da desteğiyle bizim bu geri kalan çocukları mutlaka sistemin içerisine alacağımız daha kuvvetli çalışmaları yapmamız gerekiyor.”
Zamanın çok iyi planlanarak kullanılması gerektiğini ifade eden Şahin, eğitimler başlamadan söz konusu sorunun halledilmesi gerektiğinin altını çizdi.
“SURİYELİ ÇOCUKLAR EĞİTİME KAZANDIRILMALI”
Çocukların eğitime kazandırılmaması halinde farklı şekillerde çalıştırıldığına dikkati çeken Şahin, “Şimdi bunu yapamadığımız zaman hem çocuk dilenci dediğimiz veya işte bugün çocuk yaşta çalışan, çocuk işçilerinin oluştuğu yeni sorun alanlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. O yüzden o sorun alanında sonuç oluşmaması için mutlaka bu çocukların eğitim hayatına kazandırılması gerekiyor” dedi.
Duamelle de 30 binin çok ciddi bir rakam olduğunu vurgulayarak, bu konuda üye ülkelerle de fon bulma anlamında çalışmaların devam ettiğini aktardı. Diğer illerde de eğitim anlamındaki çocuklara ulaşmaya çalıştıklarını belirten Duamelle, “Ekibimizden şu anda özellikle Gaziantep’in de içerisinde bulunduğu il eylem planları oluşturuyor. Ekibimiz bunu hemen hemen planladı. Şu anda uygulama aşamasına geldik. Eylem planları eğitim çağında olup çocukların ihtiyaçlarının karşılanmasıyla ilgili olan planlar. Bunlar şu anda bitmiş durumda” diye konuştu.
Finlandiya Büyükelçisi Vaskunlahti ise ülke olarak eğitime çok önem verdiklerini belirterek, ziyareti UNICEF’in bölgeye yaptığı çalışmaları yerinde görmek için gerçekleştirdiğini kaydetti.
Konuşmaların ardından Şahin, Duamelle ve Vaskunlahti’ye kente özgü hediyeler takdim etti.