GİRESUN (AA) - Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticilerinden hasat öncesi bahçelerinde gerekli bakım ve temizlik çalışmalarını yapmalarını istedi.

Karan, gazetecilere yaptığı açıklamada, fındık hasat döneminin ağustos ayının ilk haftası itibarıyla başlayacağını belirtti.

İyi ve bereketli bir hasat dönemi yaşamak için fındık üreticilerinin mutlaka ön hazırlıkları yapmalarını isteyen Karan, "Yağışların az olduğu bazı yıllarda kuraklık baş gösterebilir. Fındık bahçelerinin bu olumsuz şarttan etkilenip bitkinin su dengesinin bozulmasına, dolayısıyla meyve içinin iyi teşekkül etmemesi ile hasat önü dökünün artmasına sebep vermemek için imkanlar elverdiğince bahçeler sulanmalıdır. Artık, fındıkların toplanma zamanı yaklaşmıştır. Bahçelerde hasat önü temizliği, evde, harmanda araç gereç onarımları ve eksiklerin giderilmesi, harman yerinin hazırlanması gerekir" dedi.

Karan, 2015 ürünü fındık sezonun 15 liradan açılmasını beklediklerini ve talep ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Fındıkta artık fiyatı sanayici belirler, üreticide buna razı olur algısı tarih oldu. Artık fiyatı üreticiler olarak biz kendimiz belirleyeceğiz. Bu yılki ürünümüzün değeri en 15 liradır. Sanayici sezon öncesi 10 liranın üzerinde fiyat dillendiriyorsa, fındık bu yılda para edecektir. Rekolte ister 700 bin ton olsun, isterse 600 bin ton olsun. Fındık, Türkiye’nin yeşil altınıdır. Altında değerinin altında işlem görmez. Sezon 15 lira seviyelerinden açılarak arz ve talebe göre yükselecektir. Fındıkta yapılan tartışma ve söylemler bunu işaret etmektedir."