TÜRKİYE Sakatlar Derneği Adana Şube Başkanı Halis Kassap, 2005 yılında çıkarılan Engelliler Yasası'nın birçok kentin yerel yönetimleri tarafından uygulanmadığını söyledi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir açıklama yapan Halis Kassap, engelli ve dezavantajlı kişilerin erişebilirlik ve ulaşılabilirlikte büyük sıkıntılar yaşadığını anlattı. Engelliler Yasası'nda zorunluluklar bulunmasına rağmen yerel yönetimler tarafından uygulanmadığını kaydeden Kassap, şunları söyledi:
"Maalesef Engelliler Yasası'nda yer alan erişebilirlik ve ulaşabilirlik maddesi, birçok kentte uygulanmıyor. Bu erişebilirlik ve ulaşabilirlik seviyesi Türkiye'de şuanda yüzde 25 civarında. Bazı kentlerde yerel yöneticilerin engellileri kambur olarak gördüğünü varsayıyoruz. Bunu da hiç unutmasınlar ülkede yaşayanların yüzde 12.29'u yani 8 milyon 431 bin 937'u engelli. Dünya genelinde ise 2014 verilerine göre 1 milyar 80 milyon engelli bulunuyor. Biz engelliler olarak sadece seçim zamanı hatırlanıyoruz. Yılda 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ve 10-16 Mayıs Engelliler haftasında değil, yılın tamamında toplumun gerçekten bireyleri olduğumuzu görmeleri gerektiğini düşünüyorum. Dileğimiz gerçekten bu toplumun bireyleri olduğumuzu onların da samimi bir şekilde engellilerin sorunlarına çözümler bulmasını bekliyoruz."
'ENGELLİLERE YARDIM EDERKEN, RENCİDE ETMEMELİYİZ'
Engellilere yapılan yardımların aleni bir şekilde gösterilmesini tasvip etmediklerini söyleyen Kassap, şunları kaydetti:
"Bazı hayırsever vatandaşlarımız engellilerin hayatlarını sürdürebilmeleri için yaptığı yardımları, aleni bir şekilde yapıyor. Ancak bazı vatandaşlarımız da var bizler onları taktir ediyoruz, yaptıkları yardımlarda isimlerinin dahi kullanılmasını istemiyor. Sağ elin verdiğini sol elin görmemesi kuralını uyguluyorlar. Aslında gerçek yardım budur. Engellilere yardım ederken onları rencide etmemeliyiz. O zaman bu yardımlar amacına ulaşacağına inanıyorum."
Kassap, Adana genelinde 240 bin engellinin yaşadığını, kendilerinin de imkanlar doğrultusunda yardımlar yaptıklarını sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI