Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ’Hatay’ın Çiçekleri, Çiftçinin Ekmeği’ projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.
Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından il genelinde peyzaj amaçlı kullanılacak tüm çiçeklerin Hataylı kadın üreticiler tarafından yetiştirilmesini amaçlayan projenin açılış toplantısı renkli görüntülere sahne oldu. Proje kapsamında ilk etapta yaklaşık 250 bayan üreticinin bu imkandan faydalanacağı belirtilirken, ilerleyen dönemde bu rakamın daha da artacağı kaydedildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Hatay kadınının en iyi yerlere gelmesi için aralıksız çalıştıklarını belirterek, ilk etapta sadece Hatay’ın ihtiyacı için üretilecek çiçeklerin, ilerleyen yıllarda Akdeniz Bölgesi’ndeki tüm belediyeler için üretilip pazarlanabileceğini açıkladı.
Üretilen çiçeklerin pazarlanması konusunda bir sıkıntı yaşanmayacağını kaydeden Savaş, bu konuda büyükşehir yetkililerinin gerekli girişimlerde bulunacağını sözlerine ekledi.
PROJEYİ NİDAL ÖZDEMİR HAZIRLADI
Projenin detayları hakkında bilgileri paylaşan Defne Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Derneği Başkanı Nidal Özdemir, 2008-2010 yılları arasında Diyarbakır’da uyguladıkları bu projeyle bölgede evine ekmek götüremeyen onlarca kadına iş imkanı sunduklarını belirterek, bu yöntemi Hatay’da uygulama fikrini büyükşehir yetkilileriyle paylaştıklarını ve aldıkları olumlu cevabın ardından gerekli çalışmalara başladıklarını söyledi.
Projenin işleyiş şeklini de anlatan Özdemir, "Bizim bu projemiz kapsamında ilk olarak belirlediğimiz 250 kadın girişimcimize gerekli eğitimleri vereceğiz, ardından girişimcilerimizin seraları kurmasına, sera içine fideleri yerleştirmelerine yardım edeceğiz. Daha sonra hasat döneminde kadın üreticilerimizin yetiştirdiği mevsimlik çiçekleri alarak, büyükşehir belediyesi kapsamında peyzaj çalışmalarında kullanacağız. Bu sayede hem belediyemizin parası yabancıya gitmeyecek, hemde kadın girişimcilerimiz ev ekonomilerine katkıda bulunacak, bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından ilk etapta belirlenen kadın üreticilere katılım sertifikaları Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş tarafından verildi