Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ufuk Bilkay, meme büyütmenin en sağlıklı yolunun silikon meme protezleri olduğunu söyledi. Bilkay, meme büyütmek amacıyla dışarıdan enjekte edilen maddelerin (hyaluronik asit ve jel dolgu maddeleri) memenin yapısına zarar verip vermediği konusunda ciddi belirsizlikler olduğunu belirtti. Prof. Dr.Bilkay, yine meme büyütmede kullanılan kişinin kendine ait yağlarının, istenilen büyüklükte meme elde etmek için yetersiz olacağını bildirdi.
Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) Ege Temsilciliği üyeleri ile bir araya gelen Estetik Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Ufuk Bilkay, meme büyütme ameliyatları hakkında bilgi verdi. Meme büyütmenin en sağlıklı, en etkili yolunun slikon meme protezi operasyonu olduğunun altını çizen Bilkay, ‘Dolgu maddesi enjekte edilmesi’ ve ‘Karından alınan yağla meme yapılması’ gibi yöntemlerin çeşitli açılardan bir çok soru işareti taşıdığını ifade etti.
DOLGU MADDESİ VE MEME KANSERİ İLİŞKİSİ
Slikon meme protezi taktırmaktan anestezi korkuları nedeniyle vazgeçen kadınların diğer yöntemleri tercih edebildiğini vurgulayan Bilkay, şunları söyledi:
“Meme, yağ bezleri, süt bezleri ve süt kanallarının birbirine geçmiş şekilde bulunduğu bir organımızdır ve çok hassas bir doku yapısı vardır. Memeye dolgu maddeleri enjekte edildiğinde, bu yabancı maddenin memenin altında kalıp kalmadığı, yanlışlıkla memenin içine verilip verilmediği, hangi tabakasına girdiğini saptamak çok mümkün değildir. Bu maddelerin memede herhangi bir hastalığa yol açıp açmadığı ya da kanserle karışacak görüntü oluşturup oluşturmayacağı konusunda elimizde kesin kanıtlar yok."
"KESİNLİKLE ÖNERMİYORUZ"
Meme büyütmenin en sağlıklı, en kolay yolunun silikon meme protezi ameliyatı olduğunu ifade eden Bilkay, sözlerine şöyle devam etti:
“Meme büyütmek amacıyla memeye hyaluronik asit ve hidrojel enjekte ediliyor. Bu yöntemleri kesinlikle önermiyoruz. Ancak, kişinin kendi vücudundan alınan yağ dokusu ile meme büyütülebilir. Fakat bu da silikon protez kadar kesin çözüm sunan bir yöntem değildir. Çünkü bir seansta memenin istenilen büyüklüğe ulaşması çok mümkün değildir. Birden fazla uygulama gerektirebilir. Bu nedenle de maliyet olarak slikonun 2-3 katına çıkabilir. Yapılabilir ama yetersiz bir yöntemdir istenilen büyüklük elde edilemez. Ayrıca, önemli bir diğer nokta da; memeye enjekte edilen yağlar, rutin meme kontrolü için yapılacak mamografi tetkikinde meme kanseri görüntüsü ile karışabilir. Böyle bir durum ya yanlış teşhise ya da kanser tanısının gecikmesine neden olabilir.’’