Erzincan Valiliği koordinasyonunda Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından Erzincan’da faaliyete geçirilen ve Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) tarafından desteklenen “Güneşle Toprağını Sula” projesinin tanıtımı yapıldı.
Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde düzenlenen proje tanıtım programına Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, DAP Başkanı Adnan Demir, ilgili kurum müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Programın başlangıcında bilgilendirme sunumu yapıldı. Sunumda Erzincan’da tarımın gelişmesi ve verimin artırılması için yapılan çalışmalar, güneş enerjisinden faydalanarak tarımsal arazilerde yapılan sulama sisteminin faydaları ile sistemin işleyiş şekli hakkında katılımcılara bilgi verildi.
Bilgilendirme sunumunun ardından Vali Kahraman katılımcılarla birlikte örnek olarak kurulan güneş enerjisi ile çalışan sulama sistemini inceledi. İncelemelerde yetkililerden çalışma sistemi hakkında bilgi alan Vali Kahraman, projede emeği geçenleri tebrik etti.
İncelemelerin ardından açıklamada bulunan Vali Kahraman sistemin Erzincan tarımının gelişmesinde çok önemli bir katkısı olacağını belirterek az masrafla elektrik enerjisinin elde edileceğini ve böylece tasarruf sağlanacağını kaydetti.
Vali Kahraman yaptığı açıklamada şu görüşlerde bulundu;“Türkiye genelinde küresel ısınmadan dolayı kuraklık söz konusudur. Buna paralel olarak enerji sıkıntısı yaşanıyor. Türkiye’de 150 milyar dolarlık bir enerji açığımız var, bu enerji açığımızı kapatmak için güneş enerjisi sistemlerinin yaygınlaştırılması gerekiyor. Bunun en güzel örneklerinden biride güneş enerjisi ile sulama sistemidir. Bu sulama sistemi damla sulama sistemi ile olacağı için hem de su tasarrufu da edeceğiz. İlimizde normal sulamalarla yapmış olduğumuz sulamada bir hayli elektrik masrafı söz konusu. Bunun çiftçiler tarafından karşılanması sıkıntı yaşatıyor. İnanıyorum ki güneşle tarlanı sula projesi kapsamında elektrik enerjisinde iyi bir tasarruf sağlayacağız ve böylece çiftçilerimiz rahatlayacaktır. Bu sistemin maddi kaynağı da DAP idaresi tarafından karşılanmaktadır. Ben DAP Başkanına huzurunuzda bu desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.” Dedi.