Yaşar ANTER- Osman URAS/BODRUM (Muğla), () - BODRUM'dan Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na yasa dışı yollardan geçmeye çalışan kaçakların zorlu umut yolculukları yürek burktu. Çoluk- çocuk doluştukları lastik botların ve fiber teknelerin motoru arızalanan ve fırtınalı havada su alıp, batma tehikesi geçiren ya da başka bir deniz aracıyla çarpışma tehlikesi atlatan kaçaklar, güçlükle ulaşabildikleri en yakınlarındaki insansız adalara sığınırken, Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Kimi kaçaklar ise botları su alınca dönmek zorunda kaldı.
Bodrum kıyılarından bir gecede 5 lastik bot ve 1 fiber tekne ile denize açılan kaçakların yaşadıkları dört ülkeden gelen aralarında yabancıların da bulunduğu gazeteciler tarafından görüntülendi.
Bodrum'un Akyarlar ve Ortakent-Yahşi Mahalleri sahilinden, bugün saat 03.00 ile 07.00 saatleri arasında yasa dışı yollardan Yunanistan'ın İstanköy Adası'na geçmek isteyen 1 fiber tekne ile 5 lastik bottaki yaklaşık 240 kaçak, açık denizdeki fırtına nedeniyle zor anlar yaşadı. Botlardan birinin motoru bozulurken, bazıları da su olarak batma tehlikesi geçirdi.
Aspat Kalesi yakınlarından İstanköy Adası'na geçmek için denize açılan 40 Suriyeli'yi taşıyan 7 metrelik lastik bot, denizdeki fırtınaya direnirken, Kargı Adası açıklarında motoru arızalanınca sürüklenmeye başladı. Kürek çekerek akıntı ve fırtınaya rağmen Kargı Adası'na çıkmayı başaran kaçaklar, canlarını kurtardı. Adaya sığınan kaçaklar, cep telefonlarıyla Sahil Güvenliği arayıp yardım istedi. Kaçaklar, bölgedeki su sporları merkezinin teknelerinin de desteği ile Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarılıp, Akyarlar Mahallesi'nde karaya çıkartıldı. Yorgunluktan perişan halde olan ve çok korktukları görülen kaçaklardan 29 yaşındaki Sewan Curi ile iki çocuğundan biri olan 3 yaşındaki kızı Feri Curi uzun süre yaşadıklarının şokunu üzerlerinden atamadı. Eşinin ülkesindeki iç savaşta yaşamını yitirdiğini belirten Sewan Curi, "Onu savaşa götürdüler. Kimin için savaştığını bile öğrenemeden cenazesi geldi. İki çocuğum ile birlikte iki yıl önce kaçtım. Çocuklarım için her şeyi göze aldım. Artık Suriye'de bizim için yaşam yok. Hepimiz iki yıldır yaşayan ölüleriz. Sınırlı orandaki paramız da bitti. Ölümden döndüğümüze mi sevinelim Avrupa'ya geçemediğimize üzülelim bilemiyoruz" dedi.
'ORGANİZATÖRLER BOTU GERİ ALDI'
Fener Burnu'dan denize açılan Pakistan ve Myanmar uyruklu 50 kaçak ise kıyıdan 400 metre açıkta bindikleri 8 metrelik bot su alınca dönmek zorunda kaldı. Fener Burnu'nda kaçakları İngiliz, Alman, Norveç ve Danimarkalı basın mensupları karşılayıp, an be an görüntüledi. Oldukça rahat hareket eden kaçaklar, basın mensuplarına röportaj verdi. Bu sırada gelen 3 organizatör, önce motorunu söktükleri lastik botu havasını indirip katlayarak götürdü.
FACİADAN DÖNDÜLER
Turgutreis Sahili'nden Yunan Adası'na geçmek isteyen 45 kaçağı taşıyan 6 metrelik fiber tekne ise Çatalada açıklarında faciadan döndü. İstanköy'den Leros Adası'na giden 80 metrelik bir yatın altında kalmaktan son anda kurtulan kaçaklar 40 dakikalık bir yolculuğun ardından Çatalada'ya çıktı. Kaçaklar, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından farkedilip, kurtarıldı. Turgutreis Limanı'na getirilen kaçaklara insani yardım yapılıp, yasal işlemlerine başlandı.
Umuda yolculuğa çıkan diğer 3 lastik bottaki kaçakların ise İstanköy Adası'na ulaştığı sanılıyor.

FOTOĞRAFLI