ÇORUM (AA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, "Kayıt dışı istihdamı dünyada hiçbir ülkenin sıfıra indirmiş değil ama bunu en aza indirmek durumundayız. Sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi kurmak zorundayız" dedi.

SGK'nın kayıtlı istihdamı teşvik amacıyla başlattığı "Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi"nin medya tanıtım toplantısı, Çorum'da gerçekleştirildi.

Açıkgöz, toplantıda yaptığı konuşmada, proje kapsamında önemli çalışmalara imza attıklarını, önemli sorunlardan biri olan kayıt dışı istihdamın azaltılması noktasında çalıştıklarını belirtti.

Kayıt dışı istihdam oranlarının düşürülmesi için 2008 yılındaki sosyal güvenlik reformunun başlamasıyla yaptıkları atılımları değerlendiren Açıkgöz, şöyle devam etti:

"Kayıt dışı istihdamla ilgili ciddi bir oranımız gözüküyor. Yani çalışma hayatında hemen hemen üç kişiden biri kayıt dışı gibi görünüyor ama bu oranlar 2002 yılında yüzde 52'lerin üzerindeydi. Reform yaptığımız 2008 yılından önceki oranlara baktığımızda ise yüzde 43, 44'lerde idi. Bugün yüzde 33, 34 bandında seyreden bir kayıt dışı oranı görüyoruz. Gerçekten ciddi bir azalma trendine girmiş durumda. Bunun anlamı nedir? Her bir puan kayıt dışı istihdamda düşme, bizim kuruma 1,4 milyar liranın girmesi demek, prim gelirimizin artması demek. Açıklarımızı gidermede gerçekten çok ciddi bir katkısı var."

Açıkgöz, kayıt dışı istihdamı en aza indirme noktasında değerlendirmeler yaptıklarının altını çizerek, sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sisteminin kurulmasının zorunluluğuna işaret etti.

Kayıt dışı istihdam oranlarının azaltılması için mücadele verdiklerini, bu noktada çeşitli teşvikler sunduklarını anlatan Açıkgöz, şunları söyledi:

"Kayıt dışı istihdamı dünyada hiçbir ülke sıfıra indirmiş değil ama bunu en aza indirmek durumundayız. Sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi kurmak zorundayız. Bu rakam kaça kadar iner, bunu tahmin etmek zordur ancak bu alanda gerek kurumsal, gerekse kamu olarak sorunu yok etmek adına her türlü faaliyetimizi devam ettirmek zorundayız. Bu sorun tek taraflı bir kurum çalışmasıyla ya da devletin tek başına çözebileceği bir konu değil. Burada medyanın rolü, sivil toplum kuruluşlarının, işçi, işveren kurumlarının rolü çok büyüktür. Bu çalışmalar elbette hiçbir şekilde boşa gitmez."

- Meslek Kodu uygulaması

Açıkgöz, çalışma hayatındaki ücretlendirmelere de değinerek, şunları kaydetti:

"Bize bildirilen ücretlerin yüzde 37'si asgari ücret üzerinden. Piyasaya baktığımızda bu rakamların çok da doğru olmadığını görüyoruz. Bir kişi 2 bin lira alıyorsa bize asgari ücret üzerinden prim yatırılıyor ve bunun üzerinden sigortası sağlanmış oluyor. Sadece bizim açımızdan değil, çalışan açısından da hak kaybı söz konusu. Emekli aylıklarını bize bildirilen sigorta ve ücretlerden hesap ediyoruz. Ücret düşük bildirilmişse bu kişiye bağladığımız emekli aylığı da düşük oluyor. Bunların önüne geçmek ve denetimleri yapmak adına 'Meslek Kodu' diye bir uygulamayı başlattık. Artık her kişinin meslek kodunu istiyoruz. Bir iş yerinden genel müdürle genel müdüre çay getiren bir çaycının ücretleri asgari ücretten bildirilmiş ise bunları artık görebiliyoruz. Denetmenlerimizin aracılığıyla bu iş yerlerinde denetimlerimizi yapacağız. Bu vesileyle işverenlerimizi uyarıyoruz."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Açıkgöz, daha sonra kentteki mahalle muhtarıyla değerlendirme ve bilgilendirme toplantısı yaptı.

Toplantıya SGK İl Müdürü Duran Cesur da katıldı.