Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) AR-GE Birimi tarafından TÜİK verileri baz alınarak hazırlanan 2015 yılı Ocak ayı asgari gıda harcaması (açlık sınırı) ve asgari geçim haddi (yoksulluk sınırı) rakamları açıklandı.
Bem-Bir-Sen’den yapılan açıklamaya göre, Aralık ayında yükselmeye başlayan açlık ve yoksulluk rakamları Ocak ayında son ayların en yüksek seviyesine çıktı. Ocak ayında yoksulluk rakamları 38 lira, açlık rakamları ise 43 lira birden arttı. Aralık ayında bin 212 lira olan açlık sınırı Ocak ayında bin 255 liraya, Aralık ayında 3 bin 192 lira olarak gerçekleşen yoksulluk sınırı ise Ocak ayında ise 3 bin 230 olarak kayıtlara geçti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ocak ayına ilişkin Tüketici Fiyatları Endeksi’ne (TÜFE) göre, açlık ve yoksulluk sınırı yükseldi. Rakamların artmasına soğuk kış aylarının gelmesiyle artan sebze ve meyve fiyatları neden olurken, bu da aylık enflasyon rakamlarına yansıdı. Aylık en yüksek artış yüzde 4,19 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Ocak ayında endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3,52, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 2,52, ev eşyasında yüzde 2,01, eğlence ve kültürde yüzde 1,64 artış gerçekleşti. Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 6,98 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Ocak ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,56 ile ulaştırma oldu.