Eskişehir İl Tarım Müdürlüğü Koordinasyon Şube Müdürü Mehmet Özdemir, Eskişehir Çevre Derneği’nde, ’’Türkiye’de Tarım’’ konulu bir konferans verdi.
Konferansa Çevre Derneği üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Konferans öncesi bir konuşma yapan Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Doç. Dr. Güner Sümer, amaçlarının Türkiye’deki tarımın bugünkü durumu hakkında üyeleri ve vatandaşları bilgilendirmek olduğunu belirtti. Doç. Dr. Sümer, "Üyelerimizi ve vatandaşlarımızı bilinçli bir şekilde tarıma yönlendirmek istiyoruz" dedi.
Şube Müdürü Mehmet Özdemir, verdiği konferansta, dünyada tarım üretimi bakımından Türkiye’nin 7’nci sırada olduğunu belirtti. Türkiye’nin fındık ve incir gibi Türkiye bir çok üründe dünyada lider olduğunu anlatan Özdemir, "Türkiye tarımında işletme (çiftçi) sayısı 4,5 milyon civarındadır. Türkiye’de aile başına 59 dekar civarında arazi düşmektedir. Çiftçi vefat ederse; çocukları, varisleri il ve ilçelerde belirlenen normların altında tarlaları bölemeyeceklerdir. Tarla bütünlüğü korunacaktır. Kardeşlerden, varislerden tarıma yatkın olanı, diğerlerinin hissesini uygun bedel karşılığında alacaktır. Türkiye’de büyükbaş hayvan sayısı 14 milyon, küçükbaş hayvan sayısı ise 38 milyondur. Türkiye’de batıdan doğuya gidildikçe, tarım arazileri düşmektedir. Türkiye’de 20 milyon ton buğday, 15 milyon ton şeker pancarı üretilmektedir. Türkiye’de tarım alanları, yeni uygulamaya göre, kayıt altına alınma çalışmaları başladı. Önümüzdeki ilerleyen günlerde, Türkiye tarımı, izlenebilir olacak. TAR-GEL PROJE kapsamında; ülkemizde 10 bin köye, ziraat mühendisi, veteriner hekim, gıda mühendisinin ataması yapıldı. Çiftçilerimiz ülkemizde tarımla uğraşırken, köylere atanan ziraat mühendisinden, veteriner hekimden, gıda mühendisinden bilgiler alarak bilinçli şekilde tarımla uğraşacaklardır’’ diye ifade etti.