Eskişehir Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından ’2015 yılı Fahri Trafik Müfettişleri 1. Değerlendirme Toplantısı’ yapıldı.
Eskişehir Yunus Emre Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Eskişehir’de görev yapan fahri trafik müfettişleri katıldı. Okunan İstiklal Marşı’nın ardından, toplantının açılış konuşmasını Eskişehir Trafik Denetleme Şube Müdürü Yakup Çolak yaptı. Çolak, trafik sorununun sadece polisiye tedbirlerle aşılamayacağını, toplum olarak her birey ve kuruluşun trafik sorunun çözümünde etkin rol alması gerektiğini anlattı. Kendileri için başarının, yazılan cezaların çokluğu ile değil, azalan trafik kazaları ve kurala uygun sürücü, yaya davranışlarının artış oranı olduğunu söyleyen Yakup Çolak, “Trafik en ufak dalgınlığı, hatayı affetmiyor. Onun için trafikte sürücü, yolcu, yaya iken her an sorumlu davranmalı. Trafik kazası oluşmaması açısından karşı tarafında hatalarını daha önceden öngörmeli, toleranslı olmalı. ’Hak benim diyerek ölüme gitmemeliyiz’. Bu zor görevimizde bizlere destek olan fahri trafik müfettişlerimize teşekkür ederiz’’ dedi.
Daha sonra, trafik polisi Hayriye Akkurt, yapılan ihbarlarda ortaya çıkan aksaklıkları tespit etmek, trafik denetimlerinde mevcut teknolojik değişimlere paralel olarak değişen yeni hukuki mevzuat ve uygulamalar hakkında bilgi vermek amacıyla slayt gösterimi eşliğinde bilgi sundu.
Trafik polisi Ertuğrul Yıldırım’ın sunduğu slayt gösteriminde ise, trafik kazasında iki çocuğunu kaybeden annenin, trafik kazasını yaşayan biri olarak slayt gösteriminde anlatması, fahri trafik müfettişlerini çok duygulandırdı. Yıldırım, sözlerine şu şekilde devam etti;
TRAFİK KÜLTÜRÜNÜ YETERİNCE ALAMADIK
“2020 yılına kadar trafik kazalarını yüzde 50 oranında azaltmayı hedefliyoruz. Şehir içinde en çok trafik kazaları, emniyet kemeri takmamaktan oluyor. Önce emniyet kemerini bizler takacağız. Türkiye’de 23 bin 843 fahri trafik müfettişi var. Bunlardan 417 fahri trafik müfettişleri Eskişehir’de görev yapmaktadır. Fahri trafik müfettişleri, ceza tutanaklarını, en geç bir hafta içinde Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne teslim etmeleri gerekir. Her türlü kültürümüz var, ama trafik kültürünü yeterince alamadık. Okul servis şoförleri aracın arkasındaki dur lambasını amaç dışı kullanıyorlarsa, emniyet kemeri takmıyorlarsa ve fazla yolcu alıyorlarsa okul servis şoförlerine trafik ceza tutanağı yazılmalıdır. Dur lambası, frene bağlı olmayacaktır. Ortalama Eskişehir’de 700 civarında okul servis aracı bulunmaktadır.’’