Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) 2014 yılı Ocak Nisan dönemi ihracat rakamlarını açıkladı. GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 2014 yılı ihracat hedeflerini yakalayacaklarını belirterek Ocak, Nisan dönemi için bir önceki yıla oranla yüzde 4,5’lik artışla toplam 3 milyar 85 milyon 643 bin dolarlık ihracat kayda alındığını söyledi.

    Ocak, Nisan döneminde, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 4,5’lik artış sağlandığını dile getiren Abdulkadir Çıkmaz, “3 milyar 85 milyon 643 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer ihracatçı Birlikleri adına ise toplam 372 milyon 989 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 9,2’lik artışla 3 milyar 458 milyon 631 bin dolara yükselmiştir.” dedi.

    174 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini vurgulayan Çıkmaz, şu rakamları verdi: “Bölgemiz ihracatında Orta Doğu Ülkeleri yüzde 60,2 pay ile ilk sıradaki yer almakta, AB Ülkeleri yüzde 16 pay ile ikinci ve Afrika Ülkeleri yüzde 9,4 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 174 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İtalya, ABD, Libya, Almanya, İran, İngiltere ve Belçika Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. ”

    Yapılan ihracat kalemleri hakkında da bilgi veren Çıkmaz, “Bu ihracat dönemi içerisinde halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, demir çelik mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, dış giyim ve diğer gıda müstahzarları Bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur.” bilgisini verdi.

    Abdulkadir Çıkmaz, Nisan ayında Gaziantep’in en çok ihracat yapan iller sıralamasında altıncı sırada yer aldığını belirtti. Çıkmaz şunları kaydetti: “Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2014 yılı Ocak-Nisan döneminde 2 milyar 216 milyon 561 bin dolarlık ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Halı, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve ham maddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir.”