Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB)’nin, Balkan ülkelerinde bulunan üye belediyelerine yönelik olarak düzenlediği ve Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “Atık Yönetimi/Geri Dönüşüm ve Meslek Edindirme Uygulamaları” konulu Bilgi ve Tecrübe Paylaşım programı tamamlandı.
Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB)’nin, Balkan ülkelerinde bulunan üye belediyelerine yönelik olarak düzenlediği “Atık Yönetimi/Geri Dönüşüm ve Meslek Edindirme Uygulamaları” konulu Bilgi ve Tecrübe Paylaşım programının Konya’da gerçekleşen ikinci kısmı tamamlandı. TİKA İşbirliğinde ve Selçuklu Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen programın ikinci gününde, Balkanlardan gelen Belediye Başkanlarına “Atık Yönetimi/Geri Dönüşüm ve Meslek Edindirme” uygulamaları hakkında sunum yapıldı.
Programa, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Makedonya ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen birlik üyesi 30 belediye başkanı, Konya Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Daire Başkanı Selim Yücel Güleç, Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ali Özer, Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürü Recep Aydoğdu, KOSKİ Şube Müdürü Dr. Serdar Koyuncu, Konya Büyükşehir Belediyesi KOMEK Şube Müdürü Abdullah Kaleli, RİDA Derneği Başkanı Tamer Kalender, Dosteli Derneği Başkanı Mehmet Seçer, Mehir Vakfı Başkanı Mustafa Özdemir, Selçuklu Belediyesi başkan yardımcıları ve birim müdürleri katıldı.
“BİR TON ÇÖP BİR DAKİKADA BİR PERSONELLE ALINACAK”
STK ve Dernek Başkanlarının sunumlarından sonra Selçuklu Belediyesi tarafından yürütülen yeraltı çöp konteyneri ve geri dönüşüm faaliyetleri hakkında bilgi veren Selçuklu Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Kadir Gürhan, “Kasım 2014 itibari ile nüfusumuzun yüzde 60’ını oluşturan yeni yerleşim alanları ve şehir merkezinde 4 bin 200 adet yeraltı çöp konteyneri montaj edilerek, Selçuklu halkının hizmetine sunulmuştur. Paydaşlarımızdan çöp hizmetleri ile ilgili gelen şikayetler minimize edilmiş, 2014 yılında yapılan anket çalışmasında, Selçuklu halkından çevre temizliği ve çöp toplama konusundaki memnuniyet yüzde 90 olarak ölçülmüştür” dedi.
“Bir Ton Çöp Bir Dakikada Bir Personelle Alınacak” sloganıyla yeraltı çöp konteyneri sistemini yürüttüklerini ifade eden Gürhan, “Yer altı çöp konteyneri sistemi ile 43 araç ve 143 personelle çöpler toplanmaktadır. Selçuklu Belediyesi çöp toplama işinden yılda 8 milyon 737 bin 950 TL tasarruf etmektedir. Selçuklu’nun tamamında yeraltı çöp toplama sistemine geçildiğinde 40 adet çöp toplama aracı ve 50 personel ile çöplerin toplanması hedeflenmektedir” dedi.
Program, Konya Büyükşehir Belediyesi KOMEK Şube Müdürü Abdullah Kaleli’nin KOMEK Meslek Edindirme Kursları, KOSKİ Şube Müdürü Dr. Serdar Koyuncu’nun KOSKİ Mor Şebeke Tesisi ve Atık Su Arıtma Tesisi ile ilgili sunumlarıyla devem etti.
Programın ardından misafir heyet, Sadrettin Küçükçü KOMEK Merkezi, Selçuklu SELKAP Geri Dönüşüm Tesisleri, Konya Büyükşehir Belediyesi Deponi Gazından Elektrik Üretim Tesisi ve KOSKİ Mor Şebeke Tesisi’nde incelemelerde bulundu. Tesislerin çalışma şekilleri ve sunulan hizmetler hakkında bilgi alan heyet, uygulamaları yerinde inceleme fırsatı buldu.